Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.03.2012

În 2011, consumul de energie electrică s-a majorat cu 2,9%

În 2011, consumul de energie electrică s-a majorat cu 2,9%

Pe parcursul anului 2011, consumul de energie electrică pe teritoriul Republicii Moldova a constituit 3 408,7 mil. kWh, cu 2,9% (97,2 mil. kWh) mai mult decât în anul precedent. Majorarea consumului a fost atestată în toate zonele deservite de cele trei întreprinderi de distribuţie: RED Nord, RED Nord-Vest şi RED Union Fenosa. Cele mai semnificative creşteri ale consumului de energie, de 3,1% şi 2,7%, au fost înregistrate în zonele deservite de RED Union Fenosa şi, respectiv, RED Nord. În zona RED Nord–Vest consumul s-a majorat cu 1,5%.

Sporirea consumului se datorează în special creşterii cu 3,7% a cererii din partea consumatorilor noncasnici – întreprinderilor industriale, agricole, din comerţ, instituţiile bugetare etc. Gospodăriile casnice şi-au sporit consumul cu circa 2%, inclusiv cele din mediul urban cu 1,5% şi cele rurale cu 2,7%.

În acelaşti timp, volumul de generare a energiei electrice pe teritoriul Republicii Moldova  rămâne a fi cu mult sub nivelul consumului, producerea internă (partea dreaptă a Nistrului, cu excepţia CTE Moldovenească) acoperind doar 21,4% din necesar. Astfel, volumul de energie electrică, livrat de producătorii autohtoni a constituit 854,3 mil. kWh, cu 3,8% (33,8 mil. kWh) mai puţin decât în anul precedent. Reducerea volumelor a fost caracteristică pentru toţi producătorii, cu excepţia SA „CET-Nord” (creştere nesemnificativă de 1,2%), iar cea mai considerabilă diminuare a volumului de producţie, cu 27,1%, a fost înregistrată de SA „CET-1”. 

Pe parcursul anului 2011, cele trei întreprinderi de distribuţie, cu excepţia consumatorilor  eligibili, au procurat din exterior energie electrică în volum de 3 909,5 mil. kWh, cu 1,9% mai mult decât în anul 2010.

Raportul privind evoluţia de pe piaţa energiei electrice în anul 2011 poate fi accesat integral pe site-ul ANRE, la rubrica “Monitorizarea pieţei”, informează Serviciul de presă al ANRE.

cuvinte-cheie: ANRE | energie | electrică

Comentarii (0)

 

Related news

Sus