Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.03.2012

CCI a găzduit o delegație de afaceri din România

CCI a găzduit o delegație de afaceri din România

Pe 21 martie 2012, conducerea Camerei de Comerț și Industrie a Moldovei a avut o întrevedere cu o delegație de afaceri din România, în cadrul căreia s-a discutat despre extinderea relațiilor de colaborare, în special în zona de sud a Republicii Moldova.

Președintele CCI a Republicii Moldova, Gheorghe Cucu, a specificat că relațiile de colaborare economică cu România sunt foarte importante pentru țara noastră. ”După volumul schimburilor comerciale înregistrat în 2011, România se situează pe locul 2 între partenerii cu care Republica Moldova întreţine relaţii comerciale. Tot pe locul 2 se plasează și în topul statelor în care Moldova exportă, deținând o pondere de 17 % în volumul total al exportului. La capitolul importuri România ocupa locul 3, cu o pondere de 11 % în volumul total al importului Republicii Moldova.

În Moldova sunt înregistrate aproximativ 500 de întreprinderi cu capital român. Cu toate acestea, investițiile române în țara noastră sunt foarte modeste.

CCI de mai mult timp încearcă să valorifice potențialul și oportunitățile oferite de zona de sud a țării, fiind deschisă pentru colaborare”, a spus președintele CCI.

Ionel Constantin, președinte al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, s-a referit la necesitatea facilitării parteneriatelor dintre întreprinzătorii de pe cele două maluri ale Prutului prin participarea și organizarea forumurilor economice, expozițiilor, vizitelor de afaceri, implementarea proiectelor.

Potrivit CCI, Genţiana Şerbu, Consul General al României la Cahul, a asigurat partea moldavă de toată susținerea sa, accentuând că, pe lângă relațiile de colaborare în domeniile cultural și educațional, misiunea diplomatică se implică activ și în extinderea cooperării economice dintre Moldova și România. ”Deși Consulatul a fost deschis cu doi ani în urmă, am participat și am desfășurat mai multe activități de amploare în sudul Moldovei, în cadrul cărora au fost abordate toate aspectele de ordin economic”.

Părțile au convenit să își consolideze eforturile pentru a organiza un Forum Agricol Internațional la Cahul, la mijlocul lunii iunie curent.

Potrivit datelor statistice, volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu România în anul 2011 a înregistrat suma de 950,7 mil. USD, cu 50 %, mai mult comparativ cu anul 2010, ca rezultat al majorării atât a exportului, cât şi a importului de mărfuri din această ţară.

Exportul de mărfuri realizat în 2011 a înregistrat suma de 376,4 mil. USD, majorându-se cu 40 % faţă de anul precedent.
Importul de mărfuri efectuat în perioada de referință în Republica Moldova din România a însumat 574,3 mil. USD, înregistrând o creştere cu 48,5 %.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus