Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.03.2012

Moldovagaz: Informaţiile precum că preţul la gazele naturale în R.Moldova este cel mai ridicat din zonă nu corespund realităţii

Moldovagaz: Informaţiile precum că preţul la gazele naturale în R.Moldova este cel mai ridicat din zonă nu corespund realităţii

Informaţiile vehiculate în mass-media precum că preţul la gazele naturale în Republica Moldova este cel mai ridicat din zonă nu corespund realităţii, se arată într-un comunicat de presă al companiei Moldovagaz.

Republica Moldova în I trimestru a anului 2012 achită SAD „Gazprom” preţul de 387,96 dolari SUA pentru 1000 m3 de gaze naturale.

În Romania, conform datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, preturile la gazele din import s-au redus la 460-480 de dolari mia de metri cubi în luna februarie, în condițiile în care acestea atinseseră în ianuarie un maxim de 540-560 de dolari”.

România plăteşte unul dintre cele mai mari preţuri din Europa la gazele naturale importate de la Gazprom. Potrivit datelor ANRE, în perioada martie-aprilie 2011, România a plătit 400 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze naturale importate de la Gazprom. În acelaşi timp, Bulgaria, Ungaria, Franţa sau Germania au plătit şi cu peste 50 de dolari mai puţin decât România. Mai mult, Republica Moldova a plătit doar 320 de dolari.

Cît priveşte ţară vecină Ucraina, care la fel cumpără gazele naturale ruseşti, conform datelor prezentate de SNA „Naftogaz Ucraina” portalului Ria Novosti preţul de achiziţie în I trimestru 2012 constituie 416 dolari pentru mia de metri cubi .

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus