Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.03.2012

Andrei Popov a participat astăzi la consultările politice moldo-ruse la Moscova

Andrei Popov a participat astăzi la consultările politice moldo-ruse la Moscova

Potrivit MAEIE, astăzi, 6 martie, la Moscova au avut loc consultări politice moldo-ruse la nivelul viceminiştrilor de Externe, care s-au desfăşurat în conformitate cu Planul interministerial de consultări  pentru anul 2012. Delegaţia Republicii Moldova a fost condusă de Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Popov, iar cea a Federaţiei Ruse de Secretarul de Stat, Viceministrul Afacerilor Externe, Grigori Karasin. Agenda discuţiilor a inclus o serie de subiecte ce ţin de cooperarea moldo-rusă în domeniile politic, economic, umanitar, precum şi problematica transnistreană.

Interlocutorii au menţionat importanţa menţinerii dinamicii pozitive a contactelor bilaterale la diferite nivele, înregistrată pe parcursul anului 2011, şi s-au pronunţat pentru continuarea şi extinderea cooperării în domeniile de interes comun.

Un subiect aparte l-a constituit pregătirea către şedinţa ordinară a Comisiei mixte pentru colaborarea comercial-economică, desfăşurarea căreia este preconizată în primăvara anului curent la Chişinău. În context, părţile au remarcat creşterea substanţială a volumului schimburilor comerciale atestată în anul 2011 şi scoaterea unor bariere pentru dezvoltarea comerţului dintre state. A fost realizat un schimb de opinii privind organizarea Zilelor Culturii Republicii Moldova în Federaţia Rusă în toamna acestui an. Interlocutorii au discutat, de asemenea, şi unele subiecte ce ţin de interacţiunea ambelor state în cadrul organismelor internaţionale şi regionale, inclusiv, în cadrul CSI.

Abordând subiectul reglementării conflictului transnistrean, cei doi viceminiştri au efectuat un schimb de opinii pe marginea rundei de negocieri oficiale în formatul „5+2” ce a avut loc recent la Dublin. În mod special, a fost remarcată importanţa promovării măsurilor de consolidare a încrederii.

În contextul marcării, în aprilie curent, a 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Republica Moldova şi Federaţia Rusă, cei doi viceminiştri au convenit asupra organizării unor acţiuni comune.

Părţile au decis ca următoarea rundă de consultări să se desfăşoare în semestrul II al anului curent, la Chişinău.

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus