Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.03.2012

Iurie Leancă a participat la reuniunea informală a miniştrilor de Externe ai Grupului de la Vişegrad

Iurie Leancă a participat la reuniunea informală a miniştrilor de Externe ai Grupului de la Vişegrad

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, a participat astăzi, 5 martie 2012, la Praga, la reuniunea informală a miniştrilor de Externe ai Grupului de la Vişegrad, Republica Cehă deţinând Preşedinţia acestei structuri de cooperare regională. La întâlnirea desfăşurată în format extins au fost invitate ţările baltice, Danemarca ce deţine în prezent Preşedinţia prin rotaţie a UE, şi statele Parteneriatului Estic, instituţiile europene fiind reprezentate de Catherine Ashton, Înaltul Reprezentat pentru afacerile externe şi politica de securitate, şi Comisarul pentru extindere şi politica europeană de vecinătate, Stefan Fule.

Abordând în aspect retrospectiv, dar şi prospective, evoluţiile Parteneriatului Estic, Iurie Leancă a punctat dinamica pozitivă înregistrată în raport cu Republica Moldova într-un timp relativ scurt de la Summit-ul de la Varşovia, exemple concludente în acest sens constituind parafarea Acordului privind Spaţiul Aerian Comun cu UE, iniţierea negocierilor privind crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător şi  concluziile pozitive ale Raportului Comisiei Europene de evaluare a progreselor în implementarea primei etape a dialogului privind liberalizarea regimului de vize.

În lumina progreselor Republicii Moldova în realizarea obiectivelor agendei sale europene, dar şi în spiritul Declaraţiei Summit-ului Parteneriatului Estic de la Varşovia, şeful diplomaţiei moldoveneşti a pledat pentru necesitatea elaborării Foii de Parcurs, care va identifica priorităţile dimensiunilor bilaterală şi multilaterală ale Parteneriatului pe termen scurt, până în al doilea semestru al anului 2013, în baza principiilor mai mult pentru mai mult  şi al diferenţierii. În contextul segmentului multilateral al Parteneriatului Estic este deosebit de importantă, în viziunea Republicii Moldova, direcţionarea cooperării spre asigurarea conexiunilor de transport şi energetice cu UE.

În Declaraţia Comună aprobată la finele reuniunii ministeriale statele din Grupul Visegrad, ţările Baltice şi Danemarca îşi exprimă sprijinul pentru perspectiva europeană a statelor din Parteneriatul Estic  şi remarcă în contextul cooperării bilaterale progresele obţinute de Republica Moldova în parcursul său european.

Potrivit MAEIE, Iurie Leancă a avut întrevederi cu Comisarul Stefan Fule, Pia Olsen Dyhr, Ministrul pentru Comerţ şi Investiţii al Danemarcei, dl Milan Ježovica, Secretarul de Stat al MAE al Slovaciei. În cadrul acestora au fost abordate priorităţile ţării noastre în relaţiile cu Uniunea Europeană pentru anul curent, dar şi pe termen mediu având drept orizont temporar Summit-ul Parteneriatului estic ce se va desfăşura în toamna anului 2013 în perioada Preşedinţiei Lituaniene a UE. 

De asemenea, Iurie Leancă a participat la Consiliul Miniştrilor de externe ai statelor membre ale Organizaţiei pentru Democraţie şi Dezvoltare Economică – GUAM desfăşurat la Praga pe marginea reuniunii Grupului de la Vişegrad.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus