Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.02.2012

În anul curent demarează etapa a doua a indexării depunerilor băneşti ale deponenţilor Băncii de Economii

În anul curent demarează etapa a doua a indexării depunerilor băneşti ale deponenţilor Băncii de Economii

În scopul compensării pierderilor, suportate de către deponenţii Băncii de Economii ca rezultat al inflaţiei în perioada anilor ’90, de către Parlament a fost adoptată Legea nr.1530-XV din 12 decembrie 2002 privind indexarea depunerilor băneşti ale cetăţenilor în Banca de Economii.

Conform prevederilor legii nominalizate se indexează depunerile cetăţenilor Republicii Moldova în Banca de Economii, atât cele în vigoare, cît şi cele reînnoite la data de 29 iulie 1994, luându-se ca bază soldul acestora conform situaţiei din 2 ianuarie 1992. Plata sumelor indexate se efectuează în etape, în funcţie de anul naşterii depunătorului:

I etapă: pentru prima mie de ruble a soldului cumulativ pe toate conturile deţinute de un deponent, în raport de 1 rublă : 1 leu;

II etapă: după achitarea tuturor deponenţilor indexării primei mii de ruble, va fi achitat soldul ce depăşeşte prima mie de ruble, în raport de 2,5 ruble : 1 leu.

În anul 2011 a fost finalizată, în general, achitarea indexaţiei la I etapă deponenţilor Băncii de Economii născuţi pînă în anul 1991. Astfel, în perioada anilor 2003-2011, Ministerul Finanţelor a achitat beneficiarilor de indexare (circa 646 mii persoane) suma de 532,3 mil. lei, inclusiv 531,6 mil. lei prin sistemul Băncii de Economii S.A.

În anul 2012 se prevede a iniţia achitarea sumei indexate aferente etapei II. Comisia centrală pentru indexarea depunerilor băneşti ale cetăţenilor la şedinţa din 8 februarie 2012 a stabilit preliminar categoriile de vîrstă ale deponenţilor născuţi pînă în anul 1921 inclusiv ca beneficiari de indexare la etapa II în anul 2012 şi va înainta propuneri Guvernului referitor la aprobarea categoriilor de vîrstă pentru plata sumei îndexate în anul curent.

Potrivit Ministerului Finantelor, în Legea bugetului de stat pe anul 2012 pentru indexarea depunerilor băneşti în Banca de Economii sînt aprobate cheltuieli în mărime de 65 mil. lei.  

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus