Trimite e-mail | Printeaza
Economie
30.11.2011

În 2012 Moldova va fi cel mai mare beneficiar de asistenţă cehă

În 2012 Moldova va fi cel mai mare beneficiar de asistenţă cehă

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi la Praga o întrevedere cu Petr Nečas, Prim-ministru al Republicii Cehe. Întrevederea tête-à-tête a prim-miniştrilor a fost urmată de şedinţa în plen a  delegaţiilor guvernamentale şi semnarea a 3 documente importante pentru consolidarea relaţiilor dintre Republica Moldova şi Republica Cehă.

Este vorba de două acorduri privind colaborarea moldo-cehă în domeniul protecţiei sociale, sănătăţii şi ştiinţelor medicale, precum şi de Protocolul de cooperare privind readmisia persoanelor cu şedere ilegală. Documentele respective au fost semnate de către vicepremierul Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi Valentina Buliga, ministru al Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei. Semnatarii din partea cehă au fost: Jan Kubice, ministrul de Interne, Leoš Heger, ministrul Sănătăţii şi Jaromír Drábek, ministrul Muncii şi Afacerilor Sociale.

După ceremonia de semnare, cei doi premieri au susţinut o conferinţa de presă comună.
Petr Nečas a salutat prezenţa Prim-ministrului Republicii Moldova în Cehia, menţionînd că relaţiile dintre cele două state se dezvoltă intens.

„Guvernul RM a făcut un progres mare în domeniul reformelor şi manifestă interes sporit spre integrarea în UE. Cehia face parte din ţările care susţin semnarea Acordului de Asociere RM – UE şi, în primul rînd, a Acordului de Liber Schimb care va duce la dezvoltarea economiei RM”, a declarat Premierul ceh.

Petr Nečas a menţionat că Grupul de la Vişegrad şi Parteneriatul Estic sînt parte a intereselor Guvernului Republicii Cehe, precizînd că patru ţări din Grupul Vîşegrad, în iunie curent, au căzut de acord de a majora suma pentru statele Parteneriatului Estic, inclusiv pentru Moldova, datorită reformelor pe care le realizează.

„Moldova este printre cele 5 state prioritare pentru Cehia în domeniul de cooperare. În 2012 Moldova va fi cel mai mare beneficiar de asistenţă. Sîntem siguri că colaborarea economică se va intensifica pentru că există un potenţial imens. Este loc pentru extinderea cooperării în domeniul energetic, infrastructură, transport”, a spus Petr Nečas.

Vlad Filat şi Petr Necas au inaugurat astăzi Forumul economic moldo-ceh, care a avut loc la Praga.

Din partea Republicii Moldova la Forum au participat peste 40 de oameni de afaceri, iar din Cehia - peste 60.

Oportunităţile investiţionale din Republica Moldova au fost prezentate în cadrul Forumului de către Vasile Bumacov, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, Dorin Recean, viceministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, şi Doina Cebotari, consilier al Prim-ministrului pentru atragerea investiţiilor străine.

Vlad Filat, însoţit de mai mulţi membri ai Guvernului RM, se află, în perioada 29-30 noiembrie, într-o vizită oficială în Cehia, la invitaţia omologului său ceh.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus