Trimite e-mail | Printeaza
Economie
26.11.2011

La Chişinău a avut loc şedinţa Subcomitetului pe Comerţ şi Investiţii RM - UE

La Chişinău a avut loc şedinţa Subcomitetului pe Comerţ şi Investiţii RM - UE

La Chişinău, pe 24-25 noiembrie 2011, a avut loc şedinţa Subcomitetului pe Comerţ şi Investiţii RM-UE. În cadrul şedinţei Ministerul Economiei a prezentat o informaţie detaliată despre schimburile comerciale ale ţării şi despre procesul de pregătire faţă de începerea procedurii de negociere a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător RM-UE (ZLSAC).

Conform informaţiei prezentate de către Ministerul Economiei, în ultimii 3 ani în comerţul exterior al Republicii Moldova partenerul comercial principal rămâne a fi Uniunea Europeană cu o pondere de 50% în exportul total şi 44,7% în importul total în primele 8 luni ale anului curent.

Principalul partener în spaţiul european în derularea exporturilor moldoveneşti în anul 2011 este România, cu o pondere de 18,2%. Valoarea exporturilor către România în perioada vizată a înregistrat o creştere cu 80,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Alte două ţări europene aflate în topul celor 5 ţări partenere pentru agenţii economici din Republica Moldova sunt Italia şi Germania, care ocupă locurile 3 şi 5 cu o pondere de 9,8% şi 5.7%, respectiv.

Importurile din ţările Uniunii Europene în primele opt luni ale anului curent au înregistrat o creştere cu 39,4% în comparaţie cu anul 2010. Din spaţiul european, principalul partener rămâne a fi România cu o pondere de 11,5%. Valoarea importurilor din România a crescut în perioada vizată cu 59,4% , în comparaţie cu perioada analogică a anului trecut. Germania şi Italia ocupă locurile 6 şi 7 în lista principalelor parteneri în derularea importurilor Republicii Moldova cu o pondere de 7,8% şi 6,9%, respectiv.

La subiectul ZLSAC, Ministerul Economiei a informat partenerii europeni despre ultimele progrese înregistrate la capitolul schimbărilor legale şi normative necesare a fi efectuate întru executarea Planului de acţiuni pentru implementarea recomandărilor Comisiei Europene în instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător RM-UE. Acţiunile întreprinse au fost reflectate în al treilea Raport de progrese prezentat Comisiei Europene la 30 octombrie curent.

Părţile au supus unor discuţii separate subiectul schimbării taxei ecologice la importul în RM, majorării accizelor pentru băuturi alcoolice şi prevederile Legii comerţului cu metal uzat.

Partenerii europeni, participanţi la şedinţă, au dat o apreciere pozitivă reformelor progresive efectuate de către Republica Moldova în domeniul concurenţei, infrastructurii calităţii, serviciilor financiare şi administraţiei vamale. O deosebită atenţie a fost acordată subiectului aprobării de către Republica Moldova a Strategiei Siguranţei Alimentare, în special pe fonul aprecierii pozitive oferite Republicii Moldova de către experţii Comisiei Europene în domeniul măsurilor sanitare şi fitosaniare. În opinia acestora, Guvernul Moldovei a îndeplinit toate cerinţele în domeniul sanitar şi fitosanitar recomandate şi la acest capitol este gata de lansarea procedurii de începere a negocierilor privind ZLSAC.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus