Trimite e-mail | Printeaza
Politic
22.11.2011

Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu membrii delegaţiei Curţii Constituţionale din România, aflată într-o vizită la Chişinau

Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu membrii delegaţiei Curţii Constituţionale din România, aflată într-o vizită la Chişinau

La întrevedere au mai participat preşedintele Curţii Constituţionale din Republica Moldova, Alexandru Tănase şi Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al României la Chişinău, Marius Lazurcă, anunta serviciul de presa al Guvernului.

Părţile au discutat despre experienţa ambelor state privind modificarea Constituţiei ţării, precum şi de racordare a cadrului legislativ naţional la acquis-ul comunitar.

Prim-ministrul a subliniat importanţa acestei vizite la Chişinău şi a efectuării unui schimb de păreri cu specialiştii moldoveni vizavi de funcţionarea sau modificarea normelor constituţionale.

„Republica Moldova se află într-o perioadă de discuţii controversate, inclusiv referitoare la Constituţia ţării, interpretarea normelor constituţionale şi, din acest punct de vedere, vizita Dvs. la Chişinău este una importantă”, a spus Vlad Filat.
Preşedintele Curţii Constituţionale din România, Augustin Zegrean a menţionat că instituţia pe care o reprezintă şi Curtea Constituţională din Republica Moldova au o relaţie de colaborare bună şi deschisă.

Augustin Zegrean a apreciat faptul că Prim-ministrul Vlad Filat şi Preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, Alexandru Tănase au făcut studii juridice în România.

„Aţi făcut aceeaşi şcoală ca şi noi şi vorbim acelaşi limbaj juridic”, a specificat  Augustin Zegrean.
El a subliniat că şi România s-a confruntat cu mai multe situaţii privind necesitatea modificării Constituţiei.
Preşedintele Curţii Constituţionale din România s-a arătat convins că Republica Moldova va reuşi să depăşească problemele legate de alegerea şefului statului şi că soluţia va fi găsită în baza dreptului constituţional. Augustin Zegrean a opinat că, în cazul adoptării unei noi Constituţii, urmează a fi alese soluţii cît mai simple, fiind evitate lucrurile rigide.
Referindu-se la acest subiect, Prim-ministrul a menţionat că regulile de joc trebuie să fie mai maleabile şi să nu permită crearea unor precedente, care, în timp, ar putea fi periculoase pentru ţară.

„Revizuirea Constituţiei trebuie să fie una sistemică şi echilibrată”, a accentuat Vlad Filat.

Totodată, Premierul a spus că este necesară şi ridicarea nivelului de cultură politică în Republica Moldova.
Vlad Filat a subliniat că propunerile de modificare a Constituţiei trebuie să fie elaborate de către specialişti în domeniu şi că acestea trebuie să ţină cont de specificul vieţii politice din Republica Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus