Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.11.2011

În mai 2012, la Chişinău va fi organizat Forumul economic a ţărilor CEFTA

În mai 2012, la Chişinău va fi organizat Forumul economic a ţărilor CEFTA

La Chişinău, în mai 2012, va fi organizat în premieră Forumul Economic a ţărilor membre ale Acordului Central European de Comerţ Liber (CEFTA, Central European Free Trade Agreement). Planificarea evenimentului a avut loc în cadrul şedinţei de astăzi  a Grupului de Lucru responsabil de organizarea şi desfăşurarea Forumului Economic 2012 condusă de către viceministrul Economiei, Octavian Calmâc.

Organizarea Forumului Economic are un şir de obiective -  intensificarea atragerii investiţiilor străine în Republica Moldova, promovarea exportului, majorarea comerţului cu mărfuri şi servicii, cooperarea dintre autorităţile vamale CEFTA în domeniul originii de mărfuri, ajustarea tarifelor vamale în favoarea comerţului regional şi nu în ultimul rând  îmbunătăţirea imaginii ţării peste hotare.

Unul din evenimentele planificate de a fi organizate în cadrul Forumului este Târgul proiectelor investiţionale ale companiilor autohtone, în cadrul căreia vor fi expuse cele mai  perspective şi viabile proiecte investiţionale ale întreprinderilor moldoveneşti. De asemenea a fost propus de crea un Catalog a proiectelor investiţionale care va fi repartizat participanţilor străini.

Invitaţii pentru participarea la Forum vor fi remise agenţilor economici şi oficialilor din ţările CEFTA, Uniunea Europeană şi Comunităţii Statelor Independente. Organizatorii evenimentului este Ministerul Economiei şi Camera de Comerţ şi Industrie din Germania.

Potrivit Ministerului Economiei, că Acordul Central European de Comerţ Liber la care Republica Moldova face parte,  a întrat în vigoare în a doua jumătate a anului 2007. Acordul prevede anularea tuturor taxelor vamale la operaţiunile de import şi export, a restricţiilor cantitative şi a altor taxe cu efect echivalent în comerţul cu produse industriale şi majorarea produselor agroindustriale. Membrii CEFTA sunt Albania, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Croaţia şi Serbia.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus