Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.11.2011

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei acordă Moldovei 13.4 milioane euro pentru construcţia locuinţelor pentru păturile socialmente vulnerabile

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei acordă Moldovei 13.4 milioane euro pentru construcţia locuinţelor pentru păturile socialmente vulnerabile

În cadrul şedinţei de ieri, a fost aprobat un proiect de o importanţă majoră pentru Republica Moldova şi anume proiectul de construcţie a locuinţelor pentru păturile de populaţie socialmente vulnerabile, faza II.

Secretarul General al Guvernului, Victor Bodiu  participă în perioada 17-18 noiembrie la şedinţa Consiliului Administrativ al Băncii de Dezvoltare al Consiliului Europei.

Victor Bodiu a prezentat propunerea de proiect care a fost susţinută unanim de către Consiliu. În cadrul acestui Proiect vor fi construite circa 701 locuinţe sociale cu scopul de a găzdui mai multe pături sărace şi vulnerabile cu locuinţe sociale. Au fost selectate 15 obiective situate în 12 oraşe ale ţării precum: Sîngerei, Glodeni, Basarabeasca, Chişinău, Briceni, Anenii-Noi, Ceadîr-Lunga, Călăraşi, Hănceşti, Făleşti, Drochia şi altele. Costul total al proiectului este de  335.35 mlioane lei, ceea ce este echivalent a 20.32 milioane Euro, dintre care finanţarea Băncii constituie 13.37 milioane euro, restul sumei reprezintă co-finanţarea naţională. Perioada de implementare a proiectului este ianuarie 2012 – decembrie 2017.

Proiectul de asemenea va contribui la crearea de noi locuri de muncă, stoparea migraţiei şi contribuind la dezvoltarea ramurii construcţiilor în Republica Moldova. Proiectul a fost examinat şi aprobat şi ca o consecinţă a implementării cu succes a primei faze a proiectului cu un buget de 7.6 ml. Euro care a avut ca obiectiv construcţia a patru obiecte de locuit în oraşele Glodeni, Criuleni şi Chişinău. De pe urma proiectului au beneficiat 581 de persoane socialmente vulnerabile.
 
Banca de Dezvoltare a fost înfiinţata în 1956. Ea numără în prezent treizeci şi opt de state membre, printre care şi Moldova. Ţăra noastră a devenit membru la 1 aprilie 1998. Obiectivul instituţiei este de a ajuta ţările membre să rezolve problemele sociale. Banca de Dezvoltare a Consiliu Europei este una dintre instituţiile financiare internaţionale care sprijină proiecte cu finalitate socială prin acordarea de împrumuturi sau garanţii pe termen lung. Proiectele prioritare ale Băncii ţin de ameliorarea condiţiilor de viaţă ale grupurilor sociale vulnerabile cum sunt populaţia care trăieşte sub pragul de sărăcie, copiii abandonaţi, persoanele cu handicap, etc.
 
Până în prezent cu suportul acestei instituţii au fost implementate sau se află în proces de implementate, proiecte în domenii precum construcţia de locuinţe sociale, transfuzia de sânge şi reabilitarea Spitalului Clinic Republican cu un buget total de aproximativ 20 milioane euro. De asemenea, Cancelaria de Stat, în calitate de autoritate naţională de coordonare a asistenţei externe, poartă negocieri cu Banca în vederea lansării proiectelor în domeniul aprovizionării cu apă potabilă şi canalizare, construcţia caselor de arest şi construcţia unui nou penitenciar, informează Serviciul de presă al Executivului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus