Trimite e-mail | Printeaza
Politic
16.11.2011

Numărul celor care cred că lucrurile în R.Moldova merg într-o direcţie greşită a atins cota maximă

Numărul celor care cred că lucrurile în R.Moldova merg într-o direcţie greşită a atins cota maximă

Majoritatea populaţiei (83,5%) consideră că direcţia în care merg lucrurile în Republica Moldova este o direcţie greşită. Ponderea persoanelor de această părere a crescut cu 19% faţă de studiul din mai 2011, atingând cel mai înalt nivel al nemulţumirii înregistrat vreo dată în măsurările în cadrul "Barometrul Opiniei Publice".

Populaţia rămâne preponderent nemulţumită de activitatea conducerii ţării în domeniile principale ale vieţii sociale: salarii (92%), locuri de muncă (90%), nivelul de trai (86%); precum şi în o serie de alte domenii, cum sunt combaterea corupţiei (88%), pensii (85%), industrie (83%), soluţionarea conflictului transnistrean (82%), agricultură (78%), asistenţa medicală (74%). Ponderea populaţiei nemulţumite de starea de lucruri în domeniile menţionate se află în creştere lentă pe parcursul ultimului an. Comparativ cu studiul din mai 2011 nivelul de satisfacţie vis-a-vis de starea lucrurilor în domeniile menţionate a scăzut cu 3-5 puncte procentuale.

71% din populaţie nu este mulţumită de actuala situaţie economică a ţării, 32% din populaţie consideră că situaţia economică a rămas neschimbată comparativ cu anul trecut, iar 51% susţin că pe parcursul anului situaţia economică din ţară a devenit mai proastă. Ponderea acestora în totalul respondenţilor a crescut cu 11% faţă de barometrul precedent.

Referindu-ne la perspectivele pentru anul viitor ale economiei naţionale constatăm că doar 22% de respondenţi înclină spre aprecieri optimiste. Nu se aşteaptă la schimbări a situaţiei economice în anul care vine 27%, iar circa 32% din populaţie privesc cu suspiciune spre viitor, considerând că situaţia economică în anul viitor va fi mai rea decât în prezent. Ponderea celor ce împărtăşesc previziuni pesimiste  înregistrează o creştere  cu 5% faţă de mai 2011.

Măsurile principale pentru redresarea situaţiei social-economice a ţării, văzute de populaţie, înregistrează anumite schimbări în preferinţe. Dacă în mai 2011 mecanismul de redresare a situaţiei economice a fost privit în primul rând prin prisma dezvoltării industriale (41%), în noiembrie 2011 cei mai mulţi respondenţi au indicat necesitatea îmbunătăţirii mecanismului de funcţionare a legilor (42%, faţă de 36% în mai. Pe al doilea loc se plasează opţiunea conform căreia schimbarea conducerii ţării ar fi necesară pentru îmbunătăţirea situaţiei socialeconomice (32%, cu o creştere de 5 la sută faţă de mai 2011). Şi doar pe locul trei şi patru se situează mecanismele de ordin economic – atragerea mai multor investiţii (31%) şi dezvoltarea întreprinderilor industriale (31%).

Acestea sunt rezultatele sondajului "Barometrul Opiniei Publice" realizat de Centrul de Investigaţii Sociologice şi Studii de Marketing „CBS-AXA" la comanda Insititutului de Politici Publice. Sondajul a fost efectuat în perioada 22 octombrie – 6 noiembrie 2011, pe un eşantion de 1113 persoane din 99 localităţi, reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova (cu excepţia regiunii transnistrene), eroarea maximă de eşantionare fiind de ± 3%.

Rezumat de presă BOP - noiembrie 2011

Prezentarea publică a rezultatelor BOP - noiembrie 2011

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus