Trimite e-mail | Printeaza
Economie
27.10.2011

Au fost utilizate marea majoritate din cele 788 mln lei prevăzute în Fondul rutier

Au fost utilizate marea majoritate din cele 788 mln lei prevăzute în Fondul rutier

Consiliul deadministrare a Fondului rutier a aprobat astăzi redistribuirea mijloacelordin fond, alocând suplimentar 130 de milioane de lei pentru lucrăride întreţinere a drumurilor. Mijloacele vor fi redirecţionatede la alte capitole, la care au fost înregistrate economii sauplăţile urmează a fi efectuate în anul 2012. Deciziaurmează a fi confirmată prin Hotărâre de Guvern.

Potrivit raportului au fost utilizate marea majoritate din cele 788 mln lei prevăzute în Fondul rutier, dintre care pentruîntreţinerea drumurilor au fost alocate 463,9 mln lei, inclusivpentru reparaţii curente a sistemului rutier şi plombări –331,8 mln lei, pentru efectuarea marcajului rutier şi altor lucrăride securitate rutieră – 40 mln lei. Pentru întreţinereadrumurilor pe timp de iarnă au fost alocate 60 mln lei. Pentru procurareade maşini, autospeciale şi utilaje au fost iniţialprevăzute 120 mln lei, suma fiind redusă prin decizia de astăzipână la 60 mln lei.

Viceministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Boris Gherasim, ainformat că în acest an au fost instalate 11 mii de indicatoareşi aplicat marcaj longitudinal pe cca 2000 de km de drum, iar pe cca 200 km de drum a fostaplicat tratament bituminos.

Preşedintele Consiliului de administrare al Fondului rutier, Valeriu Lazăr s-ainteresat în ce măsură au fost executate lucrările dereparaţie a sectoarelor de drumuri pe care circulă elevii dinlocalităţile în care au fost reorganizate sau închiseşcolile în această vară. Potrivit administraţiei destat a drumurilor, au fost reparate 173 de sectoare sau cca 70 de km de drum.

Răspunzând unei întrebări a viceprim-ministrului Valeriu Lazăr privindpregătirea de iarnă, viceministrul Transporturilor a informat căau fost procurate 20 de mii de tone de sare, iar în aceastăiarnă soluţia antiderapantă urmează săconţină cca 30% sare faţă de cca 8% în aniiprecedenţi. După ce au fost dotaţi cu tehnica necesară,drumarii sunt pregătiţi să deszăpezească întermen de 3 ore de la oprirea ninsorii drumurile naţionale înaceastă iarnă, a declarat Boris Gherasim.

Potrivit oficialului, 72% din contractele de întreţinere a drumurilor au fostalocate prin licitaţii.

Totodată, viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a cerut intensificarea controlului asuprautilizării mijloacelor Fondului rutier în contextul unei recentehotărâri a Curţii de Conturi în acest sens, informeaza Serviciul de presa al Ministerului Economiei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus