Trimite e-mail | Printeaza
Economie
26.10.2011

Banca germană KfW este dispusă să contribuie la dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii din Republica Moldova

Banca germană KfW este dispusă să contribuie la dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii din Republica Moldova

Banca germană KfW, aflată în proprietatea statului, prezentă în Republica Moldova încă din 1999, este dispusă să contribuie în continuare la dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii. Astfel, Germania îşi propune să stimuleze angajarea în câmpul muncii, şi implicit creşterea nivelului de trai. Iată de ce pentru a doua oară consecutiv este organizat Forumul moldo-german de finanţare a întreprinderilor mici şi mijlocii (ÎMM), care întruneşte reprezentanţii ÎMM-urilor, alături de cei ai sectorului financiar-bancar.

Cei peste 120 de participanţi la forum au căzut de acord că sectorul ÎMM constituie pentru Republica Moldova forţa motrice principală în spatele creşterii economice din ultimii ani.

În prezent, întreprinderile mici şi mijlocii deţin circa 97,9 % din numărul total al întreprinderilor din ţară şi reflectă o creştere stabilă a sectorului, atât datorită îmbunătăţirii mediului de afaceri, cât şi perfecţionării cadrului regulatoriu ce ţine de activitatea antreprenorială. În IMM-uri sunt angajaţi 54,3 % din numărul total de angajaţi din economia naţională generând 36,8% din veniturile din vânzări. Cota IMM-urilor în PIB constituie 28,9%.

Cu toate acestea, accesul la finanţare al ÎMM-urilor este destul de limitat, acestea beneficiind de mai puţin de o treime din totalul finanţărilor la nivelul întregii economii. Ratele înalte ale dobânzilor şi cerinţele referitoare la gaj reprezintă principalele obstacole în calea îmbunătăţirii nivelului de finanţare a acestora. Asta în timp ce alternativele la finanţarea bancară sunt limitate.

Cea de-a doua ediţie a Forumului moldo-german de finanţare a întreprinderilor mici şi mijlocii s-a desfăşurat la 25 octombrie 2011. Evenimentul a avut loc în cadrul programului „Transform” al Ministerului Federal pentru Finanţe al Germaniei, cu participarea Băncii de Dezvoltare KfW şi Institutului de Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul“ din Republica Moldova. Forumul s-a concentrat pe schimbul de experienţă şi pe discuţii despre cerinţele care ţin de finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii, dar şi pe oferta băncilor şi a altor instituţii de finanţare din Germania şi Republica Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus