Trimite e-mail | Printeaza
Economie
24.10.2011

Ministerul Economiei a început discuţiile cu misiunea FMI în cadrul celei de-a patra revizuiri a rezultatelor programului comun

Viceministrul Economiei Octavian Calmâc a informat membrii misiunii asupra evoluţiilor economice din ultimele luni, subliniind că politicile economice promovate au început să dea anumite rezultate. Astfel, a crescut volumul investiţiilor în active materiale pe termen lung, agricultura şi industria au înregistrat creşteri ale volumului de producţie cu 3,7% şi 10% respectiv, iar producţia zonelor economice libere a crescut până la 20% din structura exporturilor moldoveneşti.

Şeful misiunii FMI, Nikolay Gueorguev s-a interesat despre perspectivele creşterii economice în condiţiile în care principalele ţări parteneri comerciali ai Republicii Moldova sunt afectaţi de criza globală şi ar putea înregistra ritmuri de creştere economică mai lente. Octavian Calmâc a apreciat că impactul va fi unul minim în condiţiile în care agenţii economici au contracte stabile pe termen lung, iar produsele moldoveneşti devin mai competitive faţă de mărfuri similare mai scumpe. „Chiar şi agenţii economici din Belarus, care este într-o situaţie economică dificilă şi care este unul dintre primii cinci parteneri comerciali ai Moldova, nu au decât datorii curente faţă de exportatorii moldoveni”, a spus Calmâc. Viceministrul Economiei a reiterat că exporturile moldoveneşti au crescut în 8 luni cu 62%, iar importurile cu 40%. Principalii parteneri rămân UE cu o cotă de cca 50% din exporturi şi CSI - cu cca 30%.


Potrivit ME, părţile au examinat progresele înregistrate de Guvernul de la Chişinău în implementarea memorandumului cu FMI, în special în privinţa angajamentelor de reforme structurale. Este vorba de adoptarea legislaţiei privind insolvabilitatea şi ipoteca, legii privind controalele şi inspecţiile de stat, eliminarea barierelor non-tarifare în comerţ, reformarea sectorului energetic şi mersul procesului de privatizare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus