Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
19.10.2011

Moldova şi Estonia au semnat Memorandumul de înţelegere privind cooperarea în domeniul apărării

Ministerul Apărării al R. Moldova şi Ministerul Apărării al Estoniei au semnat miercuri, 19 octombrie, memorandumul de înţelegere privind cooperarea în domeniul apărării.

Documentul a fost semnat la Tallinn, de ministrul Apărării Vitalie Marinuţa şi omologul său estonian, Mart Laar, în cadrul vizitei oficiale a prim-ministrului R. Moldova Vladimir Filat în ţările baltice, Estonia şi Lituania.

Ministrul moldovean al Apărării a opinat că memorandumul a fost semnat pentru a atribui un caracter legal cooperării bilaterale în domeniul apărării şi de a amplifica raporturile reciproc avantajoase pe diferite segmente de colaborare.  

„Datorită acestui acord vom dispune de oportunităţi de colaborare în diferite sfere de activitate. Mă refer la cooperarea  pe domenii ce vizează doctrina şi politica de securitate, controlul democratic asupra forţelor armate, planificarea, programarea şi formarea bugetului apărării, educaţie şi instruire profesională, gestionarea crizelor, logistică, operaţiuni de menţinere a păcii şi umanitare, etc.”, a subliniat ministrul Apărării.

La rîndul său, ministrul estonian al Apărării, Mart Laar, a remarcat că formele de cooperare ale acestui memorandum vor cuprinde o gamă largă de activităţi.  

„Este vorba despre vizite oficiale şi întîlniri de lucru a experţilor,  schimb de experienţă, informaţii şi materiale de interes reciproc,  participarea la discuţii, consultări, cursuri, seminare şi conferinţe”, a accentuat Mart Laar.

Actualmente cooperarea bilaterală între Ministerul Apărării al R. Moldova şi Ministerul Apărării al R. Estonia se desfăşoară prin participarea militarilor la diferite activităţi comune în cadrul Programului Parteneriat pentru Pace. Din 2006 pînă în prezent, cinci militari ai Armatei Naţionale au absolvit cursuri de instruire militară în Colegiul de Război a Ţărilor Baltice din oraşul Tartu, Estonia.

Subliniem că ministrul moldovean al Apărării efectuează o vizită în Estonia şi Lituania, în perioada 19 – 21 octombrie, în cadrul vizitei oficiale a prim-ministrului R. Moldova Vladimir Filat în ţările baltice, relatează Serviciul de presă al Ministerului Apărării al R. Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus