Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
06.10.2011

Trei cetăţeni din Guatemala bănuiţi de fabricarea sau punerea în circulaţie a banilor falşi

Trei cetăţeni ai Guatemalei, au fost reţinuţi ieri 5 octombrie de către procurori şi ofiţerii anticorupţie, fiind suspectaţi de fabricare şi punere în circulaţie a banilor falşi. Doi dintre aceştia au fost surprinşi într-un apartament din centrul capitalei, iar altul într-un hotel din Bălţi.

Potrivit informaţiilor preliminare cei trei ar face parte dintr-o grupare internaţională şi ar fi venit în Moldova ca turişti cu un scop bine definit: de a fabrica şi pune în circulaţie bani falşi.

Concret, aceştia găseau persoane pe care le convingeau să le ofere EURO pe care să-i multiplice. În procesul de fabricare, guatemalezii utilizau bancnote cu nominalul de 500 EURO şi 100 EURO pe care le scufundau într-o compoziţie chimică după care, prin aplicarea a două foi albe din ambele părţi, imprimau imaginea bancnotei.

„Falsificatorii” au fost reţinuţi chiar în momentul în care confecţionau banii. Aceştia urmau să falsifice 140 000 EURO din 70 000 EURO veritabili.  Astfel, din suma falsificată, suspecţii îşi lăsau 70 la sută, iar clientul, respectiv, se pricopsea cu un supliment de 30 la sută din suma „propusă spre contrafacere”.    

Ofiţerii CCCEC şi procurorii au organizat o operaţiune, în cadrul căreia i-au reţinut pe doi dintre suspecţi în plin proces de fabricare. Totodată, „falsificatorii” au încercat să-i deposedeze pe clienţi de cei 70 000 EURO autentici, încercînd să-i substituie cu un alt pachet de hîrtii de dimensiunea banilor (aşa-numită „păpuşă”).

Alt complice a fost reţinut în acelaşi timp într-un hotel din Bălţi. În odaia acestuia au fost găsite substanţe chimice şi materie primă pentru fabricarea falsurilor.

Toţi trei se află în detenţia CCCEC.

Pe numele lor a fost pornit un dosar penal pe faptul fabricării şi punerii în circulaţie a banilor falşi.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus