Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.10.2011

Reformarea Programului INOGATE, susţinut de Uniunea Europeană a fost discutată astăzi la Chişinău

Reformarea Programului INOGATE, susţinut de Uniunea Europeană a fost discutată astăzi la Chişinău

Potrivit Ministerului Economiei, reformarea Programului INOGATE, susţinut de Uniunea Europeană a fost discutată astăzi la Chişinău, în cadrul unei şedinţe comune cu reprezentanţi ai Comunităţii energetice. Astfel, pentru următorii trei ani, programul INOGATE va avea un buget de 17 milioane de euro, care vor fi administraţi de un Secretariat consolidat, fapt care va permite imprimarea unei mai bune coordonări şi durabilităţi activităţilor programului.

Republica Moldova a participat la 27 de proiecte în cadrul INOGATE, sau mai mult de jumătate din numărul total al acestora. Au fost organizate peste 100 de seminare de consolidare a capacităţilor în diverse domenii; cu suportul INOGATE, a fost instalată o staţie de măsurare a gazelor naturale la Căuşeni, a fost oferit suport pentru integrarea pieţei energetice în Noile State Independente, suport pentru implementarea Protocolului de la Kyoto privind reducerea emisiilor poluante, precum şi suport Mecanismului de finanţare a eficienţei energetice (MoSEFF), stabilit de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, etc.

Tot astăzi, reprezentanţii celor două organizaţii au participat la o masă rotundă pe subiecte legate de eficienţa energetică şi sursele energetice regenerabile.

Notă. Programul INOGATE o fost fondat în 1996 pentru reabilitatea insfrastructurii gaziere şi petroliere, în vederea susţinerii conferinţei de miniştri ai energeticii din ţările CSI, numită şi “Iniţiativa de la BAKU”. Aceasta prevede colaborarea în domeniul energetic între Uniunea Europeană, ţările riverane Mărilor Negre şi Caspice precum şi cu ţările vecine acestor state. Direcţiile principale de cooperare sunt convergenţa pieţelor energetice în baza principiilor pieţei interne energetice a UE, ţinând cont de particularităţile ţărilor-partenere, sporirea securităţii energetice prin soluţionarea problemelor ce ţin de exportul/importul surselor energetice, diversificarea livrărilor, tranzitul surselor energetice şi cererii pentru sursele energetice;.susţinerea dezvoltării energetice durabile, inclusiv dezvoltarea eficienţei energetice, surselor regenerabile de energie etc.; atragerea investiţiilor în proiecte energetice de interes general şi regional.

Din 1996 volumul asistenţei tehnice oferite prin proiectele INOGATE s-a ridicat la 125 milioane de euro.

Ţările-partenere ale Programului INOGATE sunt: Azerbaidjan, Armenia, Bielorusia, Georgia, Kazahstan, Kîrgîzstan, Moldova, Tadjihistan, Turcia, Turkmenistan, Uzbekistan şi Ukraina.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus