Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.10.2011

Moldova şi Ucraina aderă la Memorandumul social al Comunităţii energetice

Republica Moldova şi Ucraina au semnat Memorandumul social al Comunităţii energetice. Aderarea la Memorandum a avut loc în cadrul Forumului social al Comunităţii energetice, organizat la Chişinău la 4 octombrie.

În calitate de preşedinte în exerciţiu al Comunităţii energetice, Valeriu Lazăr a declarat că mesajul Forumului Social este evaluarea impacturilor sociale ca urmare a reformelor în sectorul energetic şi dezvoltarea dialogului social, precum şi implementarea acquis-ului social al UE. Aderarea la principiile acestui document ne impune să abordăm cu maximă eficienţă utilizarea resurselor energetice în condiţiile dependenţei quasi-totale de importuri, or costurile energetice sunt de trei ori mai mari în Moldova în raport cu media europeană, a declarat Valeriu Lazăr. Guvernul a alocat în acest an 25 de milioane de lei din buget pentru programe de eficienţă energetică, aceste mijloace fiind suplimentate de partenerii de dezvoltare cu peste 20 de milioane de euro, a mai spus ministrul Economiei.

Potrivit lui Valeriu Lazăr, în Moldova anume sectorul energetic este lider la preluarea şi implementarea acquis-ului comunitar, în special prin legislaţia privind domeniul energetic care stipulează principiul serviciilor publice obligatorii.

Potrivit Ministerului Economiei, în şedințele de astăzi ale Forumului social vor fi puse în discuţie 1. Memorandumul de Înţelegere privind aspectele sociale ale Comunităţii Energetice; 2. Accesul la resurse energetice şi protecţia drepturilor consumatorilor; 3. Dimensiunea socială în piaţa energetică liberalizată.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus