Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.09.2011

Marian Lupu a participat la reuniunea Consiliului Şefilor de Stat al CSI

Marian Lupu a participat la reuniunea Consiliului Şefilor de Stat al CSI

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, a participat, pe 2-3 septembrie, la reuniunea Consiliului Şefilor de Stat al CSI, care a avut loc la Duşanbe, Tadjikistan. Principalele subiecte de pe agenda Summit-ului au vizat adoptarea unei Declaraţii cu prilejul aniversării a 20-a de la crearea Comunităţii Statelor Independente, analiza rezultatelor înregistrate în cadrul CSI şi obiectivele de viitor ale organizaţiei.

Luând cuvânt în cadrul şedinţei plenare, Marian Lupu a pus accentul pe dinamizarea cooperării comercial-economice, de care este interesată în mod prioritar Republica Moldova. În special, el a remarcat necesitatea de a definitiva negocierile şi de a semna Acordul de liber schimb între statele-membre ale Comunităţii. Şeful statului nostru a menţionat că Republica Moldova urmează cursul strategic de integrare în Uniunea Europeană, dar că acesta nu trebuie să fie contrapus colaborării pragmatice cu partenerii în cadrul CSI.

Cu ocazia participării la Consiliul Şefilor de Stat, Marian Lupu a avut o serie de întrevederi bilaterale şi discuţii pe teme de interes prioritar pentru Republica Moldova.

Astfel, prima întrevedere a fost cu liderul ucrainean, Victor Ianukovici, fiind convenit ca dinamica pozitivă a relaţiilor moldo-ucrainene să fie valorificată prin aprofundarea consultărilor bilaterale în mai multe domenii de interes comun: cooperarea economică, reglementarea conflictului transnistrean, securitatea energetică, conlucrarea la nivel regional şi internaţional.

În cadrul următoarei întrevederi, discuţiile dintre Marian Lupu şi Dmitri Medvedev s-au axat pe analiza evoluţiilor şi perspectivelor în cooperarea moldo-rusă în mai multe domenii, inclusiv dosarul transnistrean. Preşedintele Rusiei a menţionat interesul pentru  depăşirea crizei politice în Moldova în scopul asigurării stabilităţii în ţară, fapt ce ar permite demararea mai multor iniţiative de interes comun pentru cele două state.

La întrevederea cu Nursultan Nazarbaiev a fost apreciat pozitiv rolul Comisiei mixte interguvernamentale de colaborare comercial-economică, ultima şedinţă a căreia s-a desfăşurat la finele lunii aprilie, 2011, la Astana. S-a convenit să fie amplificate relaţiile economice, precum şi să fie intensificat dialogul politic bilateral. Marian Lupu a mulţumit în mod deosebit Kazahstanului pentru faptul că, deţinând Preşedinţia OSCE, în 2010, a susţinut activ eforturile de reintegrare a Republicii Moldova.

Interesul pentru dinamizarea raporturilor comercial-economice a fost exprimat de Marian Lupu şi în discuţiile cu Preşedintele Republicii Tadjikistan, Emomali Rahmon, cu Prim-ministrul Republicii Belarus, Mihail Miasnikovici, dar şi cu Secretarul Executiv al CSI, Serghei Lebedev. În general, la reuniune s-a remarcat că nivelul actual al cooperări este mult mai redus decât potenţialul existent, în special în ceea ce ţine de majorarea volumului schimburilor comerciale în cadrul CSI şi în relaţiile bilaterale, informează Serviciul de presă al Președinției.

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus