Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.09.2011

În R. Moldova s-au înregistrat mai multe cazuri de deposedare frauduloasă a acţionarilor a câtorva bănci, - Vlad Filat

În R. Moldova s-au înregistrat mai multe cazuri de deposedare frauduloasă a acţionarilor a câtorva bănci, - Vlad Filat

Prim-ministrul Vlad Filat a susţinut astăzi un briefing în cadrul căruia s-a referit la atacurile ce au avut loc în ultima perioadă împotriva acţionarilor cîtorva bănci din Republica Moldova, prin încercarea de a fi deposedaţi în mod fraudulos de acţiunile pe care le deţin.

Vlad Filat a menţionat că nu a făcut pînă astăzi declaraţii publice pe marginea acestui subiect pentru a nu crea confuzie şi panică în rîndul cetăţenilor. "Dar, vă asigur că în toată această perioadă atît eu, cît şi reprezentanţii instituţiilor abilitate, am fost permanent implicaţi în soluţionarea acestor cazuri", a precizat Primul ministru.

Premierul a spus că acum situaţia este în mare parte stabilizată, iar statul are în sfîrşit pîrghii să intervină pentru a bloca pe viitor astfel de atacuri, de aceea pot fi făcute precizările necesare, astfel încît opinia publică să fie corect informată.

"Menţionez că eu şi instituţiile abilitate am aflat pentru prima dată despre acest caz pe data de 29 iulie, de la conducerea Moldova-Agroindbank. Aceasta a fost înştiinţată pe 28 iulie că un grup de investitori europeni a fost deposedat în mod fraudulos de un pachet de acţiuni de 27,5%  şi transferat unor companii din zonele off-shore,  în urma unui litigiu fals arbitrat în St. Petersburg", a menţionat Prim-ministrul.  

Vlad Filat a precizat că, în afara cazului de la Moldova-Agroindbank, unde a fost atacat un număr de 27,5% dintre acţiuni, sînt date concrete privind astfel de atacuri la Universalbank, unde a fost vizat un pachet de 78,61%, Banca de Economii, cu un pachet de 16,4% şi Victoriabank, unde a fost atacat un pachet 5% aparţinînd unuia dintre acţionarii minoritari.  

"Guvernul a reacţionat imediat ce a fost contactat de conducerea Moldova-Agroindbank şi pe 30 iulie a avut loc şedinţa Comitetului Naţional pentru Stabilitate Financiara. Aceasta a fost urmată de alte 3 şedinte pe 10 şi 17 august, respectiv pe 2 septembrie. La aceste şedinţe au fost prezente toate instituţiile abilitate să intervină în astfel de situaţii, dar şi reprezentanţii conducerii Moldova-Agroindbank, cărora profit de ocazie să le mulţumesc pentru modul responsabil în care au colaborat cu autorităţile", a spus Premierul.

Vlad Filat a făcut o trecere în revistă a acţiunilor întreprinse pînă acum de Guvern, printre care a menţionat că a fost intentat un dosar penal pentru identificarea autorilor acestor atacuri şi că  CNPF a plasat un sechestru  pe acţiuni pentru prevenirea vînzării lor de către compania off-shore. 

Premierul a mai spus că pe 24 august, după consultările pe care le-a avut cu partenerii de alianţă, Guvernul a adoptat în regim de urgenţă, prin angajarea răspunderii în faţa Parlamentului, un proiect de lege care reduce riscul apariţiei unor astfel de cazuri in viitor şi care repară anumite scăpări care s-au strecurat în cadrul procesului de reformă a justiţiei derulat pînă acum.

Legea a intrat deja in vigoare, iar cele mai importante prevederi sînt: transferul cotei din capitalul oricărei bănci va putea sa aibă loc doar dacă este primit avizul prealabil al BNM; transferul dreptului de proprietate asupra valorilor mobiliare se poate face numai după rămînerea irevocabilă a hotărîrii instanţei; Ministerul Justiţiei va fi informat in mod obligatoriu de instanţele de judecată despre şedinţele la care se vor examina cererile de recunoaştere a hotărîrilor arbitrale si judecătoreşti străine; Colegiul disciplinar al executorilor judecătoreşti este trecut din subordinea Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti în subordinea  Ministerului Justiţiei, iar executorii judecătoreşti, care încalcă legislaţia, vor fi sancţionaţi prin retragerea licenţei.

"Este important de menţionat că nici una dintre băncile la care au avut loc aceste atacuri asupra acţionarilor, nu a fost niciun moment în pericol în ceea ce priveşte funcţionalitatea şi stabilitatea financiară. Aceste atacuri nu au vizat funcţionalitatea băncilor, ci punctual un număr de acţiuni sau acţionari. Aşadar, scopul atacurilor respective este însuşirea într-un mod fraudulos de acţiuni, nu afectarea activităţii băncilor respective. De altfel, Banca Nationala a fost tot timpul pregătită să intervină pentru a asigura buna funcţionare a băncilor respective", a declarat Primul Ministru.

Vlad Filat a spus că, pe tot parcursul acestei perioade, a avut întîlniri separate cu şefii instituţiilor implicate în soluţionarea acestui caz, dar şi cu acţionarii sloveni care au căzut victime ale acestui atac, cu reprezentanţii Guvernului sloven şi a avut chiar o convorbire telefonică pe această temă cu Primul Ministru sloven.

"Am discutat cu mai mulţi importanţi oficiali europeni pe marginea acestui caz, dar şi cu alţi reprezentanţi ai partenerilor noştri externi de dezvoltare, ai unor importante instituţii financiare externe, cu care am fost în legătură permanentă pentru a-i ţine la curent cu evoluţia situaţiei. Mai mult, la ultima şedinţă a Comitetului pentru Stabilitate Financiară i-am invitat să participe pe şeful Delegaţia Uniunii Europene la Chişinău, domnul ambasador Dirk Schuebel şi pe însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, domnul Marcus Micheli. Iar astăzi, am avut o întîlnire cu ambasadorii UE acreditaţi la Chişinău şi cu reprezentantul Ambasadei SUA, cu care am discutat despre evoluţia acestui caz", a comunicat Prim-ministru.

Vlad Filat s-a referit şi la modul în care au reacţionat instituţiile statului în momentul în care le-a cerut să intervină în acest caz.

"Au fost insituţii care au reacţionat prompt, dar am avut şi instituţii care, din motive care îmi scapă deocamdată, au reacţionat foarte lent şi ezitant, permiţînd în acest fel agravarea situaţiei", a precizat Primul ministru.

Premierul a adus şi unele exemple, inclusiv faptul că, deşi în cadrul şedinţei Comitetului pentru Stabilitate Financiară din 30 iulie s-a decis ca CNPF să blocheze de urgenţă acţiunile, respectiv pe data de 1 august, acestea au fost blocate abia pe data de 5 august, oferindu-le celor care stau în spatele schemei frauduloase de preluare a acţiunilor, posibilitatea să avanseze în demersul lor. De asemenea, Procuratura Generală şi Ministerul Justiţiei urmau să iniţieze de urgenţă procedura disciplinară de sancţionare a judecătorilor şi executorilor implicaţi. "Pînă acum avem ca rezultat doar acţiunile întreprinse de Ministerul Justiţiei, prin suspendarea licenţei executorului care a acţionat ilegal în cazul Moldova-Agroindbank", a precizat Vlad Filat.

Prim-ministrul a spus că încetineala cu care au acţionat unele instituţii este greu de explicat deocamdată, dar necesită o analiză atentă. "Aceste instituţii nu sînt în subordinea Guvernului, ceea ce a redus considerabil posibilităţile noastre de a interveni pentru depăşirea situaţiei create. Nu există nici o explicaţie care să justifice modul deficitar în care au reacţionat unele instituţii într-un caz atît de grav, care riscă să afecteze serios credibilitatea Republicii Moldova în ochii partenerilor externi, ceea ce va avea efecte grave şi în plan intern", a spus Premierul.

Referindu-se la acţionarii păgubiţi, Vlad Filat a menţionat că prioritar este ca aceştia să reintre în posesia acţiunilor.

"Voi urmări în continuare ca instituţiile abilitate să-şi facă datoria şi să-i identifice pe cei care au stat în spatele acestor atacuri şi voi cere instituţiilor statului să-i găsească atît pe cei care au orchestrat acest atac la adresa acţionarilor băncilor, cît şi pe funcţionarii statului care i-au sprijit, pentru că este evident că avem de a face nu doar cu un atac împotriva acţionarilor unor bănci, ci şi cu o tentativă de subminare a unor instituţii ale statului", a declarat Prim-ministrul.

Vlad Filat a spus că, în cazul în care vinovaţii nu vor fi găsiţi în cel mai scurt timp, înseamnă că avem de a face cu o gravă incompetenţă din partea instituţiilor abilitate să-i identifice sau, şi mai grav, avem de a face cu o complicitate la această schemă frauduloasă, iar în ambele cazuri se impune luarea celor mai dure măsuri faţă de cei care nu şi-au făcut datoria, informează Serviciul de presă al Executivului .

"Acestea sînt datele pe care le putem prezenta în acest moment, urmînd ca, în funcţie de evoluţia situaţiei, să vă oferim şi alte detalii", a declarat Primul ministru.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus