Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
10.08.2011

Schemă descoperită de CCCEC, procurorii anticorupţie şi serviciul secret al SUA: 1 milion de lei “spălat” prin băncile din Moldova

Schemă descoperită de CCCEC, procurorii anticorupţie şi serviciul secret al SUA: 1 milion de lei “spălat” prin băncile din Moldova

Serviciul Prevenire şi Combaterea Spălării Banilor (SPCSB) al CCCEC în colaborare cu Procuratura Anticorupţie şi Serviciul Secret al SUA a deconspirat o schemă de spălare a banilor, organizată de către o grupare transnaţională prin intermediul sistemului financiar-bancar autohton, asociată cu fraude electronice pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Din reţea fac parte cetăţeni ai Republicii Moldova, Federaţiei Ruse şi SUA.

Potrivit CCCEC, ieri, 9 august curent, a fost reţinut în flagrant delict un membru al grupării, cetăţean al Republicii Moldova, student (22 ani) la una din instituţiile de învăţămînt superior din ţară.

Potrivit informaţiilor preliminare, acesta ar fi utilizat buletine de identitate, cu semne evidente de falsificare, ca să ridice în numerar, prin intermediul sistemelor de transferuri rapide de plată, mijloace băneşti însuşite de la cetăţeni străini, inclusiv cetăţeni ai  SUA.

În cadrul măsurilor întreprinse, s-a stabilit că, pînă în prezent, gruparea transnaţională ar fi legalizat active financiare obţinute din diferite tipuri de infracţiuni, inclusiv cibernetice, în valoare de peste 1 milion de lei.

Pe faptul dat, Procuratura Anticorupţie a pornit urmărirea penală în privinţa săvîrşirii infracţiunii de spălare de bani în proporţii deosebit de mari prevăzută de art. 243, alin. (3) Cod Penal. Pedeapsa pentru acest gen de infracţiune este de la 5 pînă la 10 ani de închisoare.

În prezent, CCCEC şi procurorii desfăşoară investigaţii pentru a identifica întreg cercul de suspecţi. Tînărul reţinut se află în Izolatorul Centrului anticorupţie.

De la începutul anului curent, SPCSB a iniţiat opt cauze penale pe faptul "spălarii de bani".

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus