Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
28.07.2011

CCCEC a stopat legalizarea a peste 15 milioane de lei care urmau să fie spălați prin băncile din Republica Moldova

Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei împreună cu serviciile similare din Marea Britanie, Elveţia, India şi Emiratele Arabe Unite a reușit să contracareze o tentativă de legalizare a peste 15,2 milioane de lei proveniți din activităţi infracţionale comise pe teritoriul Emiratelor Arabe Unite. Spălarea de bani urma să se efectueze prin intermediul unor bănci din Republica Moldova, iar realizatorul acestei scheme s-a dovedit a fi un cetățean de origine arabă.

Potrivit CCCEC, arabul urma să tranziteze prin intermediul conturilor bancare personale deschise în Republica Moldova, milioanele unor impostori din Emiratele Arabe Unite după care banii urmau calea unor conturi bancare din alte țări.
In rezultatul acţiunilor întreprinse de Centru, s-a reușit aplicarea sechestrului pe o sumă de 3,5 mln. lei, depistați pe conturile din Moldova, iar diferenţa estimată la circa 11 milioane lei a fost identificată în conturile băncilor elveţiene de către serviciul similar străin.

Desi principalul bănuit în acest caz deja a părăsit teritoriul Republicii Moldova, Emiratele Arabe Unite a remis acum cîteva zile în adresa autorităţilor noastre, prin intermediul INTERPOL, mandatul de arest şi extrădare a cetăţeanului arab. Totodată se știe că Judecătoria din oraşul Abu Dhabi a condamnat la ani grei de pușcărie pe cetăţeanul său pentru infracţiuni care generează bani murdari, care au fost comise pe teritoriul Emiratelor Arabe Unite.

În prezent acţiunile cetăţeanului nerezident sunt cercetate conform prevederilor art. 243 „spalarea banilor", Cod Penal al RM, acesta fiind căutat de toate țările-membre ale Interpol.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus