Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.07.2011

Ministerul Economiei: Republica Moldova este lider la creşterea economică printre vecinii săi

Ministerul Economiei: Republica Moldova este lider la creşterea economică printre vecinii săi

Ministerul Economiei a realizat în luna iulie o analiză comparativă a evoluţiei principalilor indicatori social-economici în primul trimestru al anului 2011 faţă de perioada similară a anului 2010 în raport cu ţările vecine.

Astfel, în primul trimestru al anului curent Produsul Intern Brut (PIB) în ţară a avut o creştere de 8, 4 % faţă de trimestrul I 2010. În comparaţie, în România PIB-ul a crescut în aceiaşi perioadă cu 1,7 %, iar în Ucraina PIB a înregistrat o creştere de 5,3% faţă de trimestrul corespunzător din anul 2010.

Indicele preţurilor la producţia industrială în Republica Moldova a înregistrat o creştere de 5,4 la sută în luna iunie 2011 faţă de luna decembrie 2010. În România preţurile producţiei industriale au înregistrat o creştere de 8% faţă de luna corespunzătoare din anul 2010, iar Ucraina are o creştere de 15,6% de la începutul anului curent.

Analiza Ministerului Economiei arată că Republica Moldova a avut în primul trimestru al anului curent investiţii în capital fix cu 32% mai mult faţă de aceiaşi perioadă a anului trecut. România la acest capitol a înregistrat o scădere de 2,9 la sută, iar Ucraina - o creştere de 12 la sută .

Republica Moldova a înregistrat o creştere semnificativă de 63,1 la sută la capitolul exporturi în primele cinci luni de zile ale anului 2011 faţă de aceiaşi perioadă a anului 2010. Vecinii noştri la acest capitol au înregistrate creşteri de: 32% - România şi 43,9% Ucraina.

La capitolul de salarizare în medie lunar a unui lucrător, Republica Moldova în luna aprilie a înregistrat o creştere de 6,8 la sută faţă de aprilie 2010. În primele patru luni ale anului curent România are o creştere de 10,8% a salariului mediu, iar Ucraina în luna aprilie are o descreştere de 3,7% faţă de aceiaşi lună a anului 2010.

Rata şomajului în Republica Moldova în primul trimestru al anului este de 9,4 la sută. Datele analizate în România arată că în aceiaşi perioadă a anului 2011 s-a înregistrat o creştere a şomajului cu 7,6 la sută, iar Ucraina are un indicator al ratei şomajului aproape de al ţării noastre - 9,5 la sută faţă de primul trimestru al anului trecut.

Notă: Nota informativă privind evoluţia social-economică recentă a ţărilor vecine Republicii Moldova şi tabelul cu principalii indicatori ai situaţie social-economice în anul 2011 a Republicii Moldova, România şi Ucraina.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus