Trimite e-mail | Printeaza
Economie
30.06.2011

ANRE a eliberat CERS Moldovenească o nouă licenţă pentru producerea energiei electrice

ANRE a eliberat CERS Moldovenească o nouă licenţă pentru producerea energiei electrice

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a eliberat ieri, 29 iunie, o nouă licenţă pentru producerea energiei electrice, pentru un termen de şase luni, societăţii pe acţiuni de tip închis CERS Moldovenească („Молдавская ГРЭС") în legătură cu expirarea termenului de valabilitate a licenţei deţinute anterior. La începutul anului curent, ANRE a mai eliberat acestei întreprinderi o licenţă similară, pentru un termen de şase luni.

Consiliul de Administraţie al ANRE adoptă, începând cu anul 2006, decizii de eliberare a licenţei pentru CERS Moldovenească în temeiul hotărârii de Guvern nr. 815 din 2.08.2005 cu privire la regularizarea fluxurilor de mărfuri ce constituie obiectul activităţii de comerţ exterior a Transnistriei, hotărâre care permite agenţilor economici din această regiune, înregistraţi provizoriu în Registrul de Stat al R. Moldova de a obţine licenţe pentru genuri de activitate supuse licenţierii.

În primul semestru al anului 2011, ANRE a mai eliberat, la cererea agenţilor economici, trei licenţe pentru activităţi pe piaţa gazelor naturale. Compania „Niagors" SRL a primit o licenţă pentru distribuţia gazelor naturale şi alta pentru furnizarea gazelor la tarife reglementate, iar „Partener-Gaz" SRL - o licenţă pentru furnizarea gazelor la tarife nereglementate. În această perioadă a expirat termenul de valabilitate a două licenţe - una pentru distribuţia gazelor naturale şi alta pentru furnizarea gazelor la tarife reglementate, licenţe deţinute de compania ÎM „Gaz Taf Grup" SRL, care a informat ANRE despre nedorinţa sa de a prelungi termenul de valabilitate a licenţelor.

În aceeaşi perioadă, ANRE a eliberat 12 licenţe şi 56 copii autentificate ale licenţelor eliberate anterior pentru activităţi pe piaţa produselor petroliere, inclusiv cinci licenţe şi 27 copii ale licenţelor - pentru comercializarea cu amănuntul a benzinei şi motorinei la staţiile de alimentare, şase licenţe şi 29 copii ale licenţelor - pentru comercializarea cu amănuntul a gazelor lichefiate la staţiile de alimentare, precum şi o licenţă pentru importul şi comercializarea cu ridicata a gazelor lichefiate. Totodată, ANRE a retras patru licenţe, la cererea titularilor acestora.  

La situaţia din 1 iulie 2011, numărul de licenţe valabile în sectorul energetic este de 250, printre care 21 - pentru desfăşurarea activităţilor pe piaţa energiei electrice, 60 - pe piaţa gazelor naturale şi 169 - pe piaţa produselor petroliere. 

Conform legislaţiei în vigoare, ANRE eliberează licenţe, pe un termen de 25 ani, pentru genuri de activitate pe piaţa energiei electrice şi cea a gazelor naturale şi licenţe, pe un termen de cinci ani, pentru activităţile pe piaţa produselor petroliere. Taxele pentru eliberarea licenţelor se varsă integral în bugetul statului, informează Serviciul de presă al ANRE.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus