Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.05.2011

Vlad Filat a susţinut astăzi un briefing

Vlad Filat a susţinut astăzi un briefing

Prim-ministrul Vlad Filat a susţinut astăzi un briefing, în cadrul căruia s-a referit la dezbaterea ce s-a creat în ultimele zile în legătură cu reforma justiției. Prim-ministrul a amintit, că acum cîteva zile Preşedintele interimar al republicii a anunţat despre crearea unui consiliu, ce ar urma să se ocupe de reforma justiţiei, deşi se ştia că la Guvern era în fază de pregătire consiliul consultativ pentru reformarea justiției.

Premierul a precizat că procesul de consultare cu cei care urmau să facă parte din acest consiliu era în plină desfăşurare, astfel încît să se creeze un instrument profesionist și eficient, care să sprijine nu doar declarativ reforma în justiție, ci și la nivel de implementare.

Vlad Filat a spus că, în cazul consiliului anunţat de Marian Lupu, s-a procedat invers - mai întîi s-a spus public despre lansarea lui, după care au început consultările.

„Acest lucru, așa cum ați văzut cu toții, i-a pus într-o postură foarte delicată pe unii dintre cei care ar urma să facă parte din acest organ consultativ. Mult mai grav este însă că, prin această situație, s-a creat în opinia publică o senzație de neseriozitate în legătură cu modul în care instituțiile statului abordează reforma în justiție, lucru pe care eu îl calific ca fiind total distructiv. S-a creat impresia că ar exista o concurență contraproductivă, ceea ce nu este deloc bine pentru activitatea noastră, dar nici pentru evoluția relațiilor din Alianța pentru Integrare Europeană, și așa destul de afectate de unele derapaje grave apărute în competiția electorală", a declarat Vlad Filat.

Prim-ministrul a spus că nu-şi doreşte ca cei care activează în justiție, dar și ceilalți cetățeni, să fie puși în situația de a asista la un show dezgustător legat de cine e mai reformator, să asiste la o luptă pentru putere sau influență în acest domeniu.
„De aceea, pentru a aduce liniștea atît în societate, cît și în Alianța pentru Integrare Europeană, dar și pentru a arăta că tratăm cu toată seriozitatea reforma justiției, nu doar la modul declarativ, am decis astăzi, împreună cu ministrul Justiției, domnul Oleg EFRIM, să renunțăm la înființarea Consiliului pentru reforma justiției, care urma să fie creat pe lîngă Guvern. În acest fel vom avea un singur organ consultativ, cel lansat public de preşedintele interimar, iar prin decizia noastră dorim să detensionăm atmosferă creată în jurul modului în care va fi administrată reforma justiției și să dăm o notă de coerență acestui proces", a declarat Premierul.

Vlad Filat a spus că acest gest, pe care-l face în calitate de Prim-ministru, trebuie perceput ca un semn al seriozității cu care tratează reforma în justiție. „Consider că nu e momentul pentru orgolii și competiție distructivă între instituții. Avem atîtea probleme de rezolvat pentru oameni, încît nu este necesar ca instituțiile să se dubleze în activitate", a spus Premierul.
Vlad Filat a menţionat că se va implica în continuare activ în sprijinirea reformei justiției, dar și a altor domenii ce urmează a fi reformate, și nu va ezita să intervină acolo unde lucrurile nu merg așa cum trebuie.

Prim-ministrul a spus că l-a mandatat pe Oleg Efrim să prezinte în prima ședință a Consiliului național pentru reforma organelor de ocrotire a normelor de drept, care va avea loc mîine, un set de recomandări care vizează îmbunătățirea si clarificarea activității acestui consiliu, iar pe alocuri unele modificări care îl vor face mai eficient.

„Sper că recomandările noastre vor fi tratate cu deschidere și responsabilitate, singurul nostru scop fiind acela de a avea eficiență în modul în care vom implementa reforma în justiție", a spus Premierul.

Vlad Filat a precizat că scopul său, ca Prim-ministru, este să asigure cadrul necesar ca reformele să se desfășoare eficient, iar pentru acest lucru e nevoie de o atmosferă pozitivă în societate și în instituțiile ce urmează să fie reformate.
„Acesta este motivul pentru care am hotărît și de această dată să fiu reconciliant, așa cum am făcut-o de mai multe ori, pentru a nu lăsa ca orgoliul și această luptă stupidă pentru inițiativă să compromită viitorul Republicii Moldova", a declarat Premierul.

În cadrul briefing-ului, Prim-ministrul s-a referit şi la situaţia legată de la delapidările de la Moldova-Gaz. Premierul a anunţat că a cerut Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei şi Inspectoratului Fiscal de Stat să efectueze investigaţiile de rigoare ale activităţii acestei întreprinderi, dar şi a întreprinderilor subordonate ei. De asemenea, Vlad Filat a anunţat că a sesizat Procuratura Generală în această problemă, informeaza un comunicat al Executivului.       

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus