Trimite e-mail | Printeaza
Externe
29.04.2011

William şi Kate au devenit soţ şi soţie

William şi Kate au devenit soţ şi soţie

Arhiepiscopul de Canterburry, şeful bisericii anglicane, Rowan Williams, a oficiat vineri ceremonia în care prinţul William s-a căsătorit cu aleasa inimii sale, Kate Middleton, relatează agenţiile internaţionale de presă.

William /28 de ani/ şi Kate /29/ şi-au jurat credinţă în faţa celor aproape 2000 de invitaţi prezenţi la catedrală, dar şi faţa milioanelor de telespectatori.
Căsătoria lui William cu Kate Middleton, percepuţi ca un cuplu atractiv şi monden, va da un nou impuls monarhiei britanice în anii care vin, dacă se va dovedi durabilă şi va rupe cu tradiţia de divorţuri şi separări regale din ultimele decenii.

Nunta prinţului William cu Kate Middleton, minuţios organizată, urmează un program calculat aproape la minut, relatează AFP.

Ziua nunţii, 29 aprilie, a început la ora 07.15 GMT cu sosirea primilor invitaţi din cei 1.900 la Abaţia Westminster, cel mai cunoscut edificiu religios din Londra, situat în centrul istoric al capitalei britanice.

La ora 08.50 GMT au fost primiţi demnitarii străini.
Prinţul William a ajuns în faţa abaţiei cu un Bentley, însoţit de fratele său, prinţul Harry, care va fi şi cavaler de onoare.

Începând cu ora 09.20 GMT capetele încoronate invitate la nuntă şi-au ocupat locurile în abaţie, urmate la 09.27 GMT de mama lui Kate Middleton. La ora 09.30 GMT o parte din familia regală britanică şi-a făcut la rândul său intrarea, urmată la 09.42 GMT de prinţul Charles, tatăl mirelului, şi de soţia sa Camilla.

La 09.45 GMT regina şi soţul său, Ducele de Edinburgh, sunt ultimii care au trecut pragul abaţiei înainte de miri, aşa cum cere protocolul.

La ora 10.00 GMT mireasa a intrat în naos la braţ cu tatăl său, Michael. Kate poartă o rochie lungă, cu falduri, de culoarea fildeşului, cu broderie pe umeri, iar pe cap o diademă şi voal lung.
 
Ceremonia se va încheia la 11.15 GMT, iar cuplul va pleca în caleaşcă spre Buckingham Palace, urmat de cinci echipaje care vor transporta familia regală şi pe părinţii lui Kate, sub escorta regimentului celebrei Household Cavalry, în mare ţinută.

Alaiul va trece prin faţa Parlamentului, Big Ben-ului, cartierului Whitehall unde se află reşedinţa premierului şi sediile unor ministere, Horse Guards Parade, Trafalgar Square şi The Mall, marele bulevard care duce la palatul situat în spatele parcului St. James. Cei 2,02 kilometri ur urma să fie parcurşi de cuplu în 15 minute, care va saluta mulţimea adunată de-a lungul traseului.

La 11.40 GMT invitaţii se vor aduna la rândul lor la Buckingham Palace. La 12.25 GMT regina şi tinerii miri vor apărea la balconul palatului, însoţiţi de membri ai celor două familii.

La 12.30 GMT Kate şi William vor asista de la balcon la o paradă aeriană. Regina va oferi apoi o recepţie la Buckingham Palace la care vor lua parte circa 650 de invitaţi şi care ar urma să dureze aproximativ două ore.

La ora 14.30, tânărul cuplu căsătorit ar urma să se retragă la palatul Saint James pentru a se odihni, punct din program care nu a fost confirmat încă oficial.

Seara, tatăl mirelui, prinţul Charles, va oferi un dineu la care vor lua parte circa 300 de invitaţi, urmat de o seară de dans pentru prietenii apropiaţi şi familie.

Prinţul William şi Kate Middleton au fost făcuţi duce şi ducesă de Cambridge de către regina Elisabeta a II-a, a anunţat vineri palatul Buckingham, cu puţin timp înainte de căsătorie, relatează AFP şi AP.

William, fiul prinţului Charles şi al doilea în ordinea succesiunii la tron, va primi astfel din partea bunicii sale cel mai înalt rang al nobilimii britanice, scrie Agerpres.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus