Trimite e-mail | Printeaza
Politic
19.04.2011

Iurie Leancă va efectua o vizită la Praga

Viceminiştrii Afacerilor Externe, Natalia Gherman şi Andrei Popov au avut pe 18-19 aprilie curent, în cadrul MAEIE, consultări politice interministeriale moldo-cehe. Delegaţia cehă a fost reprezentată de către Martin Kosatka, Director al Departamentului Europa de Nord şi de Est, şi Jaroslav Kurfürst, Director al Departamentului Politică Externă Comună şi de Securitate, din cadrul MAE al Republicii Cehe.

Participanţii la consultări au abordat mai multe subiecte, printre care relaţiile bilaterale moldo-cehe, asistenţa cehă pentru dezvoltare, procesul de integrare europeană al RM şi problematica transnistreană.

La capitolul relaţii bilaterale, părţile au menţionat dialogul constructiv moldo-ceh şi intenţia de consolidare a acestuia prin organizarea vizitei la Praga, pe 16 mai curent, a Ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă.

Republica Moldova este una din ţările prioritare pentru asistenţa oferită de către Guvernul ceh, astfel, în cadrul vizitei menţionate partea cehă va prezenta Programul de cooperare pentru dezvoltare pentru perioada 2011-2017. Acesta va cuprinde mai multe domenii de implementare a proiectelor de care va beneficia ţara noastră.

Părţile au efectuat un schimb de opinii privind avansarea Republicii Moldova pe calea integrării europene, în special în contextul negocierilor între RM şi UE în vederea semnării Acordului de Asociere. În acest sens, au fost evocate priorităţile pentru viitorul apropiat ale părţii moldoveneşti - reformele interne necesare pentru a se conforma standardelor UE, dialogul moldo-comunitar privind liberalizarea regimului de vize, reforma legislativă, diversificarea serviciilor avia, etc.

De asemenea, s-a făcut un schimb de opinii la subiectul problematicii transnistrene, negocierile în formatul 5 + 2, recentele discuţii cu partenerii de la Moscova. Partea cehă a reiterat sprijinul său în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean prin menţinerea integrităţii teritoriale a RM.

În încheiere, părţile au convenit asupra continuării consultărilor  în runda următoare, care va avea loc la Praga.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus