Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
18.04.2011

Poliţia va instala în capitală 500 de camere video pentru a supraveghea traficul şi ordinea publică

Poliţia va instala în capitală 500 de camere video pentru a supraveghea traficul şi ordinea publică

Ministrul afacerilor interne, Alexei Roibu, a avut astăzi o întrevedere cu Xu Tongkai, consilier pe probleme economice al Amasadei Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, însoţit de o delegaţie a firmei CHINA ELECTRONICS ENGINEERING DESIGN INSTITUTE, condusă de managerul Wang Yiping.

Părţile au discutat referitor la implementarea unui proiect privind utilizarea mijloacelor tehnice de supraveghere a circulaţiei rutiere, care urmează să excludă la maximum factorul uman în acest proces şi să sporească gradul de protecţie a participanţilor la trafic de riscul accidentelor rutiere.

Valoarea iniţială a proiectului este de 2,7 mil. dolari SUA, cu posibilitatea extinderii, în dependenţă de complexitatea modulelor ce vor fi utilizate. Finanţarea este oferită sub forma de grant. Ministrul de Interne, Alexei Roibu a mentionat ca este posibilitate ca proiectul sa fie extins si sa aiba un buget de 3,9 milioane de dolari SUA.

Ministrul Alexei Roibu a apreciat drept extrem de importantă implementarea unui astfel de sistem, deoarece conform datelor statistice, tendinţele la capitolul accidente rutiere sunt alarmante. De la începutul anului current, în mun. Chişinău s-au înregistrat 276 accidente rutiere, în urma cărora 14 persoane au decedat şi altele 367 au fost traumatizate.

Implementarea proiectului de monitorizare video a traficului va permite eliminarea factorului uman în relaţia poliţist - şofer, va diminua corupţia şi va asigura egalitatea în faţa legii a tuturor participanţilor la trafic, a subliniat ministrul. Monitorizarea video a străzilor va duce la micşorarea numărului de accidente rutiere, dar şi la o bună supraveghere a ordinii publice. „ Sperăm că peste 6 luni cele 500 de camere video şi radare să fie deja instalate în intersecţiile din capitală, în special în preajma instituţiilor de învăţămînt", a menţionat Alexei Roibu.

Proiectul de video-monitorizare a traficului rutier şi a ordinii publice va fi implementat iniţial în municipiul Chişinău, iar ulterior - extins pe traseele naţionale şi internaţionale. În ceea ce ţine de mun. Chişinău, planul urmează să fie implementat până la sfârşitul anului curent.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus