Trimite e-mail | Printeaza
Externe
14.04.2011

Întrevederea secretarului de stat român pentru afaceri europene cu şeful Misiunii UE de Asistenţă la Frontiera dintre R.Moldova şi Ucraina

Potrivit MAE român, Secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu a avut astăzi, 14 aprilie, o întrevedere cu Udo Burkholder, şeful Misiunii UE de Asistenţă la Frontiera dintre Republica Moldova şi Ucraina (EUBAM), aflat la Bucureşti pentru convorbiri cu reprezentanţi ai autorităţilor române în scopul trecerii în revistă a proiectelor Misiunii şi al asigurării unei coordonări eficiente între activitatea EUBAM şi instituţiile româneşti.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a apreciat contribuţia EUBAM în asigurarea stabilităţii regionale şi combaterea criminalităţii transfrontaliere, subliniind necesitatea prelungirii mandatului Misiunii după noiembrie 2011, când expiră actualul mandat. A exprimat interesul şi angajamentul României pentru o implicare activă în implementarea mandatului EUBAM.

Şeful EUBAM, Udo Burkholder a mulţumit pentru contribuţia României la sporirea eficienţei EUBAM, precum şi pentru susţinerea constantă acordată Misiunii, apreciind pregătirea deosebită şi rezultatele performante ale experţilor români detaşaţi în cadrul misiunii.

În cadrul întrevederii, a fost realizat un schimb de opinii cu privire la ultimele evoluţii şi perspectivele de soluţionare a conflictului transnistrean. A fost discutată şi posibilitatea unor acţiuni şi proiecte comune derulate de România şi EUBAM, inclusiv în cadrul oferit de viitoarea Strategie UE pentru Regiunea Dunării, în contextul dorinţei EUBAM de a se implica în implementarea Strategiei. Au fost abordate cu precădere domeniile prioritare ale Planului de Acţiune al Strategiei dedicate dezvoltării capacităţii instituţionale a statelor riverane Dunării şi promovării securităţii şi combaterii infracţionalităţii grave şi a criminalităţii organizate.

Misiunea EUBAM, lansată în 2005, reprezintă un organ consultativ, tehnic, mandatat să consolideze capacităţile partenerilor săi - serviciile vamale şi de grăniceri, organele de ocrotire a legii şi agenţiile de stat din Moldova şi Ucraina. România participă la misiunea EUBAM cu 13 specialişti din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Autorităţii Naţionale a Vămilor.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus