Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
23.03.2011

Procurorii au transmis colegilor ucraineni dosarul „avionului aterizat la Briceni”

Procuratura Generală a expediat organelor competente ale Ucrainei cauza penală, declanşată pe faptul încălcării regulilor de zbor de către personalul aeronavei de model AN 2 şi trecerea ilegală peste frontiera de stat a RM.

În cadrul urmăririi penale Procuratura de Transport a stabilit că, avionul de model AN 2 a aparţinut unei companii din Ucraina şi a fost vîndut unei persoane fizice din regiunea Cernăuţi. Conform clauzelor contractului, vînzătorul trebuia să transporte acest avion într-un loc ales de ambele părţi, în apropierea localităţii Chelmeneţ, regiunea Cernăuţi.

La 19 august 2010 pilotul - cetăţean ucrainean, a urcat la bordul aeronavei de model AN-2, dislocată în s. Antonovca, regiunea Hmeliniţc, Ucraina, de unde a decolat spre regiunea Cernăuţi. Acesta a survolat spaţiul aerian al Ucrainei şi al Republicii Moldova, fără autorizarea organelor competente ale aviaţiei civile, după care a aterizat pe un cîmp din preajma satului Berlinţi, Briceni.

Potrivit Procuraturii de Transport, pilotul a abandonat aeronava, iar ulterior a părăsit teritoriul republicii în circumstanţe nestabilite.

Actualmente, pilotul se află pe teritoriul Ucrainei, fapt care împiedică finalizarea urmăririi penale pe acest caz de către organul de urmărire penală al Republicii Moldova.

Conform legislaţiilor naţionale ale ambelor state, precum şi convenţiilor internaţionale la care au aderat Republica Moldova şi Ucraina, pilotul nu poate fi extrădat orgenelor de drept ale Moldovei.
Din aceaste considerente, procurorii au decis să transmită acest dosar autorităţilor ucrainene care vor prelua şi vor continua acţiunile de urmărire penală în privinţa pilotului, informează Serviciul de presă al Procuraturii Generale.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus