Trimite e-mail | Printeaza
Externe
12.03.2011

Japonia: Explozie la centrala nucleară Fukushima

O explozie a avut loc la centrala nucleară Fukushima din Japonia, serios avariată în urma cutremurului devastator de vineri. Un purtător de cuvânt guvernamental a declarat că situaţia pare gravă, dar că deocamdată nu se cunoaşte amploarea problemelor, scrie DW.

Autorităţile încearcă să afle ce se întâmplă de fapt, cât de mare este pericolul contaminării radioactive şi cer populaţiei să îşi păstreze calmul.

Potrivit televiziunii de stat NHK, acoperişul şi o parte din clădirea reactorului 1 de la Fukushima s-au prăbuşit. Societatea care administrează instalaţia atomică a informat că patru angajaţi au fost răniţi, dar vieţile lor nu sunt în pericol.

Sistemul de răcire al reactorului, aflat la 250 de kilometri de capitala Tokio, a fost avariat de seismul de vineri. În apropierea centralei, s-a măsurat un nivel de radioactivitate peste cel normal.

Responsabilii niponi se tem că în reactor au loc reacţii care ar putea declanşa o catastrofă nucleară după modelul accidentului de la Cernobâl.

Autoritatile japoneze au extins raza de evacuare a populatiei din jurul centralei nucleare de la Fukushima la 20 de kilometri.

Agentia Internatioanala pentru Energie Atomica a precizat ca a luat cunostinta de relatarile presei legate de explozia de la reactorul numarul 1 al uzinei din Fukushima si a solicitat urgent informatii de la autoritatile japoneze.

AIEA nu a oferit alte informatii, precizeaza Reuters.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus