Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.03.2011

Iurie Leancă şi Natalia Gherman au reprezentat R.Moldova la Reuniunea Extinsă a Miniştrilor de Externe ai Grupului Vişegrad

Iurie Leancă şi Natalia Gherman au reprezentat R.Moldova la Reuniunea Extinsă a Miniştrilor de Externe ai Grupului Vişegrad

Potrivit MAEIE, în perioada 3-4 martie 2011, Iurie Leancă, Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, şi Natalia Gherman, Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene au reprezentat Republica Moldova la Reuniunea Extinsă a Miniştrilor de Externe ai Grupului Vişegrad, organizată la Bratislava de preşedinţia slovacă a acestui for regional.

Conferinţa a reunit miniştrii de externe ai Grupului V4 (Slovacia, Cehia, Polonia, Ungaria), ministrul de externe al Germaniei Guido Westerwelle, Comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate Štefan Füle, Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă şi de securitate Catherine Ashton, precum şi miniştrii de externe ai statelor Parteneriatului Estic (Republica Moldova, Belarus, Ucraina, Armenia, Azerbaidjan, Georgia).

Discuţiile în cadrul reuniunii la nivel înalt s-au axat pe evaluarea Politicii Europene de Vecinătate, ţinând cont de lansarea pe parcursul anului trecut a procesului de revizuire a Parteneriatului Estic. Participanţii forului au remarcat că, având în vedere faptul că Grupul Vişegrad a devenit o istorie de succes economic şi politic, bazată pe valori comune ale celor patru ţări, acest model de integrare regională poate şi trebuie să devină drept exemplu pozitiv pentru statele Parteneriatului Estic. În Declaraţia comună a Miniştrilor de externe ai Grupului Vişegrad şi Germaniei, semnată la sfârşitul evenimentului, a fost reflectată recunoaşterea aspiraţiilor europene a statelor Parteneriatului Estic, precum şi a fost confirmat principiul abordării diferenţiate şi bazate pe performanţele fiecărei ţări.

Pe marginea reuniunii, Ministrul I. Leancă a avut o întrevedere bilaterală cu Štefan Füle, Comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, în cadrul căreia l-a informat pe oficialul european referitor la situaţia politică actuală în RM şi reformele structurale iniţiate de Guvernul RM, în special în domeniul justiţiei. Mesajul Comisarului European a conţinut o apreciere a avansării rapide a ţării noastre pe calea reformelor, precum şi încrederea că Republica Moldova ar putea să devină o istorie de succes a Parteneriatului Estic.

În cadrul întrevederii bilaterale cu Ministrul afacerilor externe al Republicii Slovace, Mikulas Dzurinda, a fost abordată, preponderent, asistenţa constantă acordată Republicii Moldova de către autorităţile slovace în procesul integrării europene. Republica Moldova este o ţară prioritară pentru Asistenţa slovacă de dezvoltare, iar Slovacia rămâne angajată plenar în susţinerea ţării noastre în domeniul reformelor instituţionale şi în ceea ce priveşte facilitarea comunicării Guvernului cu societatea civilă.

La 4 martie, Iurie Leancă a participat la Conferinţa internaţională de securitate GLOBSEC, în cadrul mesei de lucru „Parteneriatul Estic 2.0", alături de Mikulas Dzurinda, Ministrul de externe al Slovaciei, Grigol Vashadze, Ministrul de externe al Georgiei, şi Bruce Jackson, Preşedintele proiectului Democraţii în Tranziţie (Washington). În intervenţia sa, Ministrul I. Leancă a reflectat viziunea Republicii Moldova asupra succeselor realizate în cadrul Parteneriatului Estic, precum şi a unor neajunsuri, înregistrate în special în componenta multilaterală a acestei politici, care pot fi redresate în viitor. Referindu-se la succesul incontestabil statelor Grupului Vişegrad, Leancă a subliniat că acesta s-a datorat inclusiv perspectivei de aderare la UE, care, axiomatic, contribuie la mobilizarea eforturilor Guvernului şi a întregii societăţi în calea integrării europene. Astfel, a notat Viceprim-ministru, şi ţările care aplică cu succes valori şi standarde europene ar trebui să obţină o perspectivă clară a integrării în UE.

 

cuvinte-cheie: Vişegrad

Comentarii (0)

 

Sus