Trimite e-mail | Printeaza
Economie
10.02.2011

La Bruxelles, Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu Comisarul European pentru Energetică

La Bruxelles, Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu Comisarul European pentru Energetică

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi la Bruxelles o întrevedere Gunther Oettinger, Comisar European pentru Energetică. În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte privind situaţia în domeniul energetic, dar şi privind preşedinţia Republicii Moldova în Comunitatea Energetică.  

Premierul a menţionat în context că, începînd cu 1 ianuarie 2011, Republica Moldova a preluat Preşedinţia Comunităţii Energetice, precizînd că printre priorităţile Preşedinţiei RM se numără organizarea a 3 reuniuni: Consiliul Ministerial, Forul Social şi Conferinţa „RM şi Comunitatea Energetică", dar și organizarea unui Forum internaţional privind reţelele de infrastructură energetică regionale.

„RM este interesată în diversificarea surselor energetice. Noi ne dorim conectare la piața energetică europeană și deja avem stabilite anumite proiecte în acest sens, fiind identificate și o parte din resursele financiare necesare", a spus Vlad filat.

Premierul s-a referit şi la construcţia gazoductului Ungheni-Iaşi, care va oferi posibilitatea conectării ţării noastre la reţelele regionale. În domeniul electricităţii, principalul proiect îl constituie interconexiunea LEA 400 KV Bălţi-Suceava, pentru care a fost elaborat un studiu de fezabilitate.

Gunther Oettinger a spus că intențile Republicii Moldova sînt realizabile și Comisia Europeană va identifica posibilități pentru a ajuta țara noastră să devină parte a pieței energetice europene.

Comisarul a spus că, în luna octombrie va veni la Chişinău şi va avea ocazia să mai discute încă o dată despre oportunităţile pe care le are Republica Moldova în domeniul energetic. În context, Gunther Oettinger şi-a exprimat susţinerea vizavi de preocupările Republicii Moldova privind diversificarea surselor energetice, informează Serviciul de presă al Executivului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus