Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.12.2010

Liderii noii alianţe proeuropene au semnat acordul de coaliţie

Liderii noii alianţe proeuropene au semnat acordul de coaliţie

Partidul Democrat din Moldova (PDM) a decis joi să formeze o nouă alianţă de centru-dreapta cu Partidul Liberal Democrat (PLDM) şi Partidul Liberal (PL).
Decizia a fost adoptată la şedinţa Consiliului naţional al formaţiunii cu o majoritate de voturi, a anunţat Marian Lupu. El a menţionînd că majoritatea absolută a membrilor Consiliului Naţional al Partidului Democrat -201 din 228 - au votat în cadrul şedinţei pentru crearea în noul Parlament a coaliţiei de centru-dreapta.

Cele trei formaţiuni au semnat un accord de alianţă. Semnăturile sale sub document cu puţin timp înainte de începerea şedinţei Parlamentului au fost puse de liderii celor trei partide: Vladimir Filat, Mihai Ghimpu şi Marian Lupu. Liderii celor trei partide şi-au exprimat speranţa că noua alianţă de guvernare va activa eficient în decurs de patru ani şi va permite obţinerea cît mai curînd a rezultatelor pozitive pentru ţară.

În conformitate cu înţelegerile anunţate până în prezent, democraţilor le revine funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, la care va candida liderul formaţiunii, Marian Lupu. Lupu va fi ales iniţial în funcţia de şef al legislativului, după care, dacă va deveni preşedinte, această funcţie ar reveni Partidului Liberal. PLDM i-a revenit funcţia de prim-ministru.

Noua alianţă va deţine 59 de mandate de deputat (32 PLDM, 15 PDM şi 12 PL) din 101, dar nu-i ajung două voturi pentru alegerea preşedintelui. Cel mai probabil, deputaţii vor încerca mai întâi să modifice Constituţia pentru a reduce pragul necesar de alegere a şefului statului la 51 de voturi.
La orele 16.00 se desfăşura şedinţa parlamentului, unde urmează să fie aleasă conducerea legislativului.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus