Trimite e-mail | Printeaza
Externe
13.12.2010

Viktor Ianukovici cere MAE ucrainean o strategie privind relaţiile cu România şi R.Moldova

Viktor Ianukovici cere MAE ucrainean o strategie privind relaţiile cu România şi R.Moldova

Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a cerut Ministerului de Externe să redacteze decrete referitoare la o strategie privind relaţiile dintre Ucraina şi România şi un program de măsuri pe tema problemelor din relaţiile ucraineano-române şi a ameninţărilor pentru securitatea naţională.

Potrivit agenţiei Interfax-Ucraina, citată de Kyiv Post în ediţia electronică, Ianukovici a semnat un decret în care ordonă Ministerului de Externe să realizeze, în termen de o lună, un proiect privind priorităţile strategice de politică externă ale ţării până în 2015.

Preşedintele a dat instrucţiuni ministerului să înainteze propuneri privind rezolvarea problemelor din relaţiile Ucraina-Republica Moldova, precum şi să redacteze, în comun cu secretariatul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, şi să transmită, în baza procedurilor, proiecte de decrete privind o strategie în relaţiile dintre Ucraina şi România şi privind un program de măsuri cuprinzătoare pentru a rezolva problemele din relaţiile româno-ucrainene şi pentru a contracara ameninţările la adresa securităţii naţionale a Ucrainei.

Ministerul de Externe a primit de asemenea ordin să prezinte propuneri privind adoptarea măsurilor menite să consolideze poziţia Ucrainei în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean şi să intensifice dialogul cu partenerii în formatul 5+2 (R. Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE, UE şi Statele Unite), ţinând cont de interesele naţionale ale Ucrainei.

Ianukovici a mai cerut Ministerului de Externe, împreună cu Ministerul Apărării, să analizeze participarea Ucrainei la operaţiuni internaţionale de menţinere a păcii şi să facă propuneri în acest sens.

Aceste decizii au fost luate în baza unei analize ample a provocărilor şi ameninţărilor la adresa securităţii naţionale a Ucrainei în 2011, scrie Mediafax.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus