Trimite e-mail | Printeaza
Politic
13.12.2010

Marian Lupu a făcut publice propunerile de bază pe care le formulează PDM în vederea creării unei coaliţii de guvernare eficiente

Marian Lupu a făcut publice propunerile de bază pe care le formulează PDM în vederea creării unei coaliţii de guvernare eficiente

Liderul PDM Marian Lupu a declarat luni, în cadrul unui briefing de presă următoarele: Partidul Democrat din Moldova nu se va lăsa intimidat de presiunile la care este supus în cadrul dialogului purtat cu partidele politice parlamentare pentru formarea viitoarei coaliții de guvernare.

Președintele PDM, Marian Lupu, a declarat astăzi, în cadrul unui briefing de presă, că formațiunea pe care o conduce este supusă presiunilor, care capătă diverse forme: pornind de la încercarea organizării unor manifestații în fața sediului PD, amenințări în multe localități din țară în adresa membrilor partidului, ajungându-se la cazuri când aceste amenințări sunt realizate.

"Pe deoparte vorbim despre valori și principii europene, iar pe dealtă parte metodele aplicate în negocieri par a fi mai mult caracteristice pentru un sistem autoritar de putere. PDM nu este formațiunea politică cu care se poate discuta în acest fel. Formarea de coaliții se efectuează nu sub presiuni și amenințări, ci pe cale de negocieri și tratative", a declarat Marian Lupu.

În acest context, liderul PDM a reiterat că "niciun fel de presiuni și amenințări nu sunt în stare să schimbe poziția PDM". "Iată de ce noi înțelegem, și mai bine în aceste condiții, cât de importante sunt principiile cu care am venit în aceste consultări, atât cu stânga, cât și cu dreapta. Noi insistăm asupra formării unor mecanisme viabile de dirijare a statului, care ar exclude, odată și pentru totdeauna, orice posibilitate de reinstaurare a mecanismelor autoritare de guvernare a țării, mecanisme care s-au manifestat atât pe durata a 8 ani de guvernare comunistă, dar și în ultimii 1,5 ani ", a afirmat Marian Lupu.

Președintele PDM a remarcat că se insinuează continuu vina PDM pentru tergiversarea negocierilor. "Fals, deoarece PDM şi-a declarat şi pe parcursul campaniei şi îndată după finalizarea acesteia disponibilitatea de a negocia cu toate partidele politice care au acces în Parlament. Nu putem să nu observăm că tergiversarea negocierilor se produce, de fapt, din vina unor colegi din fosta Alianţă şi în primul rând al PLDM", a spus el.

Potrivit lui Marian Lupu, "PDM va insista asupra ideii promovate pe parcursul întregii campanii electorale: interesul naţional al Republicii Moldova înseamnă la ora actuală instaurarea în societatea noastră a unei stabilităţi viabile, iar pentru aceasta există nevoie stringentă de purtarea unui dialog cu toate forţele politice reprezentate in Parlament. Cu atît mai mult că, îndată după finalizarea scrutinului din 28 noiembrie nu altcineva decăt înalţii oficiali europeni dna Catherine Ashton, responsabil pentru politica externă şi politica de securitate şi dl Ştefan Fule, comisar european pentru extindere şi poltica de vecinătatea au făcut un apel către toate cele 4 partide care au acces în Parlament în vederea începerii „a unui dialog deschis şi constructiv pentru formarea unei coaliţii de guvernare, precum şi de alegere a Preşedintelui". Chiar suntem atat de miopi ca să putem ignora sugestiile partenerilor noştri europeni? ", a afirmat liderul PDM.

În acest context, Marian Lupu a amintit şi de altă insinuare vehiculată frecvent în ultimul timp, precum că o eventuală coaliţie cu PCRM ar însemna renunţarea bruscă la vectorul european şi abandonarea obiectivului de integrare europeană. "PDM şi-a declarat de nenumărate ori ataşamentul faţă valorile europene şi de cursul strategic al politicii externe a RM. Orice alte poziţii prezentate drept aparţinînd formaţiunii noastre nu pot fi calificate altfel decât defăimătoare şi rău-intenţionate", a declarat liderul PDM.

"Noi pledăm pentru o coaliţie de guvernare sinceră, bazată pe valori comune, responsabilitate egală şi părghii reale ale fiecărei componente a coaliţiei de a-şi promova obiectivele politice, în care toate deciziile vor fi adoptate prin consens, iar succesele şi insuccesele vor fi partajate între membrii coaliţiei în egală măsură", a specificat Marian Lupu

În contextul celor enunțate, Marian Lupu a făcut publice propunerile de bază pe care le formulează PDM în vederea creării unei coaliţii de guvernare eficiente:

  • Adoptarea modificărilor legislative care ar prevedea schimbarea formulei de alegere a Preşedintelui RM prin scăderea numărului de voturi necesare pentru aceasta de la 61 la 51, astfel asigurându-se un cadru real de stabilitate în societatea noastră. Menţionăm, că este necesar ca toate partidele reprezentate în Parlament să-şi exprime disponibilitatea de a vota un astfel de proiect de lege.
  • Considerăm absolut necesar stabilirea unui program de guvernare axat pe POLITICILE SOCIALE care ar corespunde nevoilor celor mulţi şi ar diminua din povara unui trai lipsit adeseori de cele mai necesare lucruri ale majorităţii cetăţenilor Republicii Moldova
  • Pledăm pentru păstrarea prorităţii principale, bazate pe valorile europene şi a cursului strategic al ţării noastre spre integrare europeană
  • Suntem pentru promovarea unei politici externe echilibrate astfel încât relaţii cu partenerii din est sa nu fie neglijate avînd în vedere interesele economice, comerciale şi de altă natură ale ţării noastre în această regiune.
  • Urmărim drept scop stabilirea unui echilibru al puterii de stat care ar asigura cetăţenilor RM asistenţa şi securitatea demnă de un stat european.
  • Considerăm necesare aplicare principiilor europene de partajare egală a responsabilităţilor în guvern şi nu susţinem promovarea principiilor matematice de partajare, aşa cum se insistă deseori din partea colegilor din PLDM.
  • Adoptarea deciziilor prin consens, dreptul la veto asupra oricarei din acestea din partea fiecărei membre a coaliţiei, stipulate în documentele fondatoare ale acesteia sunt în opinia noastră pietrele de temelie a unei construcţii guvernamentale oneste, pricipiale, profesioniste şi, ceia ce este foarte, important de durată. 

 

Serviciul de presă al PDM

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus