Trimite e-mail | Printeaza
Politic
11.12.2010

La 12 decembrie în Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia vor avea loc alegerile ordinare pentru funcţia de Guvernator

La 12 decembrie 2010 în Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia (UTA Găgăuzia) vor avea loc alegerile ordinare pentru funcţia de Guvernator (Başcan), ca urmare a expirării pe data de 29 decembrie 2010 a mandatul de 4 ani al actualului Guvernator Mihai Formuzal. Găgăuzia este o unitate teritorială autonomă în componenţa Republicii Moldova cu statut juridic special ce exprimă autodeterminarea poporului găgăuz.

Candidatul la funcţia de Guvernator al Găgăuziei trebuie să fie cetăţean al Republicii Moldova care a împlinit vîrsta de 35 de ani şi posedă limba găgăuză. Aceeaşi persoană este reeligibilă în funcţia de Guvernator al Găgăuziei pentru două mandate consecutiv.

Legea Nr.344-XIII din 23.12.1994 privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz Yeri) stabileşte că Guvernatorul Găgăuziei este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat pentru un mandat de 4 ani, pe bază alternativă. Conform Regulamentului Găgăuziei şi legilor locale în domeniu, alegerea Guvernatorului Găgăuziei se consideră nevalabilă dacă la primul tur de scrutin au participat mai puţin de jumătate, iar la al doilea tur de scrutin, mai puţin de o treime din alegători. Se consideră ales candidatul care a întrunit mai mult de jumătate din voturile alegătorilor care au participat la votare.

În cazul că nici unul dintre candidaţi nu a fost ales în primul tur de scrutin, Comisia electorală centrală a Găgăuziei fixează data turului doi de scrutin, care se va desfăşura peste 2 săptămîni, cu participarea primilor doi candidaţi. La turul doi de scrutin este recunoscut ales candidatul care a acumulat cel mai mare număr de voturi, iar în cazul că unul din candidaţi se retrage, este considerat ales candidatul ce acumulează mai mult de jumătate din voturile alegătorilor ce au participat la scrutin.

Alegerile pentru funcţia de Guvernator al Găgăuziei sînt stabilite prin hotărîre a Adunării Populare a Găgăuziei pentru nu mai tîrziu de trei luni de la expirarea împuternicirilor Guvernatorului în exerciţiu sau în trei luni de la ziua intervenirii vacanţei funcţiei (în caz de demisie, de imposibilitate a exercitării funcţiilor sau deces). Data alegerilor se stabileşte cu cel mult 60 de zile înainte. (Alegeri.md)

Concurenţi electorali

Nicolai Dudoglo
candidat independent
Mihail Formuzal
candidat independent
Irina Vlah
Partidul Comuniştilor

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus