Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
02.12.2010

Guvernul a operat modificări în Programul unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală

Guvernul a operat modificări în Programul unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală în vederea extinderii volumului de servicii medicale prestate în cadrul asigurării obligatorii de asistenţă medicală, precum şi asigurării accesului populaţiei la asistenţa medicală calitativă şi tehnologii moderne de investigaţii.

Decizia respectivă vizează acordarea unui spectru mai larg de medicamente compensate integral şi parţial din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală, consultaţii la medicii specialişti de profil, analize de laborator şi investigaţii instrumentale, lărgirea volumului de asistenţă acordată la nivel de asistenţă medicală spitalicească, inclusiv accesul la serviciile medicale de înaltă performanţă, precum şi îngrijiri medicale la domiciliu. Implementarea prevederilor deciziei respective nu necesită cheltuieli suplimentare şi va efectua în limitele mijloacelor prevăzute anual în fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

Totodată, au fost aprobate modificări la Regulamentul cu privire la modul de aprobare şi înregistrare a preţurilor de producător la medicamente. Modificările au drept scop diminuarea preţurilor la medicamente şi asigurarea securităţii farmaceutice. Ministrul Sănătăţii, Vladimir Hotineanu a menţionat că, Catalogul naţional al preţurilor la medicamente va fi definitivat pînă la 20 decembrie curent, urmînd a fi publicat în „Monitorul Oficial", iar începînd cu 1 ianuarie 2011, farmaciile vor comercializa medicamente în baza noilor reguli, ceea ce va asigura diminuarea preţurilor la produsele farmaceutice.

Prim-ministrul a accentuat că problema preţurilor la medicamente nu a fost soluţionată, în pofida faptului că au fost întreprinse eforturi pentru a schimba starea lucrurilor. Premierul s-a arătat nemulţumit de activitatea instituţiilor responsabile în acest sens menţionînd că rezultatele scontate, încă nu sînt resimţite.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus