Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.11.2010

Comisia Europeană a decis majorarea cotelor tarifare la poziţiile cheie de export pe piaţa comunitară

Comisia Europeană a decis majorarea cotelor tarifare la poziţiile cheie de export pe piaţa comunitară

În cadrul Subcomitetului pe Comerţ şi Investiţii RM-UE, desfăşurat astăzi 11 noiembrie la Bruxelles (Belgia), Comisia Europeana a informat despre decizia Comisiei Europeane din 10 noiembrie 2010 de majorare a cotelor tarifare la export vinuri si cereale de origine moldoveneasca pe piaţa comunitară.

Potrivit ME, decizia data cuprinde următoarele elemente: extinderea aplicării Preferinţelor Comerciale Autonome pînă în anul 2015 şi majorarea cotelor tarifare la poziţiile cheie de export pe piaţa comunitară după cum urmează: pentru vinuri- în anul 2011 cota propusă va fi de 1,5 mln dal sau cu 80% mai mare decît cea existentă, pentru 2012 - 1,8 mln dal si pentru anii 2013-2015 cota de export in UE va fi de 2,4 mln dal de vin.

De asemenea, se propune majorarea cotelor la exportul de cereale, orz si porumb cu 5 mii tone anual. Astfel, către anul 2015 cota de export a acestor produse va fi de pînă la 50 mii tone.

Este de notat ca decizia data urmează a fi confirmată de Consiliul Uniunii Europei şi Parlamentul European.

Preferinţelor Comerciale Autonome (ATP) au fost acordate Republicii Moldova începînd cu 1 martie 2008, cu scopul liberalizării comerţului cu UE şi asigurarării premiselor pentru crearea unui mediu favorabil economic şi atragerii investiţiilor. Astfel, Moldova a obţinut cote la export fără achitarea taxelor la o lista de produse precum zahăr alb, vinuri, grîu etc.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus