Trimite e-mail | Printeaza
Politic
28.10.2010

Declarația președintelui interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu la briefingul din 28 octombrie 2010

Declarația președintelui interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu la briefingul din 28 octombrie 2010

Constatăm în ultima vreme o campanie organizată împotriva instituțiilor statului Republica Moldova de unele forțe politice în scopul obținerii votului cetățenilor la viitoarele alegeri parlamentare anticipate. Această situație vine în contextul în care Republica Moldova are cel mai eficient dialog cu Uniunea Europeană și credibilitatea europeană a Republicii Moldova este cea mai ridicată de la momentul proclamării independenței.

Înțeleg dorința forțelor politice de a acumula cât mai multe voturi, dar acest lucru nu trebuie făcut în detrimentul imaginii și a interesului național al statului nostru. Asistăm astăzi la situația în care campania electorală a unor formațiuni politice se transformă într-o campanie de compromitere a Republicii Moldova.

Faptul este cu atât mai grav cu cât aceste acțiuni sunt întreprinse de unele persoane care au deținut funcții cheie în acest stat pe o perioadă lungă de timp. Am în vedere aici declarațiile recente ale liderului PCRM, Vladimir Voronin, fost șef de stat vreme de 8 ani, care atacă instituțiile fundamentale ale statului bazându-se doar pe unele speculații de presă aferente formațiunii pe care o conduce sau pe spusele unei bătrâne care nu știa nici ce a auzit, nici la cea a răspuns.

Acest lucru este extrem de grav, deoarece fostul șef al statului își asumă în mod public ideea că autoritățile Republicii Moldova au ajuns să distrugă un dig și să își ucidă proprii cetățeni.
Iată declarația fostului președinte:
„...datorită investigaţiei jurnalistice a fost descoperit tabloul adevărat al celor întâmplate. Aceasta a fost o inundaţie organizată... Partidul Comuniştilor consideră întreaga Alianţa de guvernământ ca fiind complici ai celor întâmplate la Nemţeni şi Cotul Morii".

Aceste afirmații sunt iresponsabile și lipsite de orice temei. Mai mult, ele confirmă faptul că Vladimir Voronin nu a avut niciodată în prim-plan interesele Republicii Moldova și a cetățenilor ei, ci doar interesele personale și de partid, având nevoie de putere pentru a acumula și mai departe miliarde.
Președintele Voronin preia fără nicio nuanță afirmațiile unor organe de presă iresponsabile care își permit să încalce orice regulă de deontologie profesională. Este vorba despre o agenție condusă de un candidat plasat pe locul 40 pe lista PCRM.

Vladimir Voronin nu este însă jurnalist, ci om politic, fost șef de stat, liderul unui partid cu 43 de mandate în Parlamentul Republicii Moldova, care trebuie să conștientizeze gravitatea unor asemenea declarații pentru credibilitatea și viitorul unui stat.

Ca președinte al Republicii Moldova, fie și interimar, nu pot să fiu indiferent la asemenea acuzații care, dacă nu sunt clarificate de la început, riscă să continue și să devină o obișnuință. Suntem în toiul campaniei electorale, și nu se poate admite că imaginea, credibilitate și securitatea națională sunt teme cu care ne putem juca. Acuzația că Republica Moldova nu numai că nu își poate apăra cetățenii, dar chiar îi asasinează pentru interesele altor state este dincolo de orice închipuire. Este vorba despre România, stat NATO și membru al UE, și aceasta nu este pentru prima dată.

În aceste condiții, pentru a pune punct speculațiilor, mă văd obligat ca săptămâna viitoare să convoc într-o ședință conducătorii instituțiilor abilitate care să prezinte informația pe marginea acestui caz. Menționez că voi solicita ca această ședință să fie publică.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus