Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.10.2010

Rusia ar putea fi compensata, in schimbul retragerii trupelor din Transnistria - presa ucraineana

Presa ucraineana speculeaza ca Rusia ar putea fi compensata, in schimbul retragerii trupelor din Transnistria, cu anularea vizelor in relatia cu Uniunea Europeana, investitii europene masive in economia rusa sau implicarea Moscovei in politica de securitate europeana. Ucraina a inceput insa sa se intrebe care va fi rolul sau in aceste negocieri, dupa ce presedintele Medvedev a declarat recent ca "succesul reglementarii conflictului transnistrean" depinde si de "pozitiile Transnistriei, Romaniei si ale UE". Declaratie prin care Medvedev a invitat, practic, Romania la tratativele de reglementare a conflictului transnistrean.

Saptamanalul Zerkalo Nedeli se intreaba daca nu cumva mai marii lumii ar putea ajunge la o intelegere de culise referitoare la soarta Moldovei si a Transnistriei, in afara cadrului negocierilor oficiale, fara a tine cont de parerea tuturor partilor interesate, inclusiv a Kievului.

Recenta vizita a cancelarului german, Angela Merkel, in Romania si summitul trilateral de la Deauville dintre Rusia, Germania si Franta, in cadrul caruia s-a discutat despre securitatea pe continentul european constituie dovada faptului ca tema conflictului transnistrean a redevenit obiect al discutiilor active dintre Rusia si anumiti membri ai UE.

O serie de mijloace de informare in masa au admis posibilitatea ajungerii la o intelegere intre Rusia si UE, in cadrul careia, in schimbul facilitarii rezolvarii conflictului transnistrean, Rusia poate spera la anularea vizelor in relatiile sale cu Uniunea.

O alta versiune afirma ca retragerea trupelor rusesti din Transnistria ar putea fi compensata prin investitii europene masive in economia rusa.

Expertii pun indrazneala acestor "variante de troc" pe seama dorintei presedintelui Medvedev de a-si demonstra disponibilitatea pentru imbunatatirea relatiilor cu Occidentul si de a compensa excesul amestecului rus in Caucaz, din 2008, in perioada razboiului cu Georgia.

Fara indoiala, estimeaza publicatia citata, nu poate fi exclusa posibilitatea unei intelegeri de culise.

In prezent, Rusia nu face un secret din faptul ca este interesata cel putin de mentinerea pozitiei actuale de influenta in aceasta regiune. Tocmai de aceea, Kremlinul analizeaza doua scenarii de baza ale procesului de normalizare a situatiei de pe Nistru:
Planul Kozak, care presupune unificarea Moldovei in conditii avantajoase Rusiei
Mentinerea in stare latenta a conflictului dintre cele doua maluri ale Nistrului.
Invitatia lui Medvedev

In acest context, Ucraina are foarte multe motive de ingrijorare, in conditiile in care se pare ca solutia pentru Transnistria s-ar putea decide fara participarea ei. Kievul va fi desigur invitat, la momentul potrivit, sa-si puna semnatura, dar dupa toate probabilitatile nu in calitate de jucator independent, ci doar in rol de executant tehnic al ideilor altora, noteaza publicatia citata.

Dupa intalnirea de la Deauville, Dimitri Medvedev a declarat ca "succesul reglementarii conflictului transnistrean depinde nu numai de Rusia, dar si de Republica Moldova, de pozitiile Transnistriei, Romaniei si ale UE". Evident, Moscova nu a primit inca raspunsuri de la Berlin si Paris la intrebarile care o intereseaza in sfera de securitate europeana.

Nezavisimaia Gazeta noteaza ca, prin aceasta declaratie, Dmitri Medvedev a invitat, practic, Romania la tratativele de reglementare a conflictului transnistrean, in pofida faptului ca, in formatul actual al negocierilor, Bucurestiul nu are niciun rol.


Pentru Kiev se ridica insa o alta intrebare: cu participarea caror jucatori si pe baza caror documente se vor desfasura tratativele transnistrene? Gurile rele afirma ca UE, care nu inceteaza sa militeze in favoarea unui proces transparent, ar fi elaborat proiectul unei "foi de parcurs" a reglementarii transnistrene si, conform unor informatii neoficiale, ar fi inceput o discutie cu Rusia pe aceasta tema. (HotNews.ro)

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus