Trimite e-mail | Printeaza
Social
18.10.2010

Vlad Filat a făcut o declaraţie în legătură cu eventuale modificări în sistemul de achitare de către consumatori a serviciilor SA „Termocom

Vlad Filat a făcut o declaraţie în legătură cu eventuale modificări în sistemul de achitare de către consumatori a serviciilor SA „Termocom

În legătură cu informaţiile apărute în ultima perioadă privind eventuale modificări în sistemul de achitare de către consumatori a serviciilor SA „Termocom", remitem declaraţia premierului Vlad Filat la această temă:

„În ultima perioadă, a început să fie discutată o posibilă modificare în sistemul de achitare de către consumatori a serviciilor SA „Termocom" şi în special posibila obligare a consumatorilor conectaţi la surse autonome de energie termică să achite un procent anume din serviciile prestate de întreprinderea menţionată. Pentru a pune capăt speculaţiilor la această temă vin cu următoarele precizări:

Această idee este una incorectă şi contrară regulilor economiei de piaţă. Un consumator nu poate fi obligat să achite servicii de care nu beneficiază. În plus, legislaţia în vigoare a Republicii Moldova prevede dreptul consumatorului la libera alegere a producătorului, furnizorului de mărfuri şi servicii etc.

Această idee poartă un pronunţat caracter antipopular, de acea, în calitatea mea de prim-ministru, nu voi admite promovarea ei sub nici o formă în cadrul Executivului.

Problemele cu care se confruntă prestatorii de servicii, inclusiv SA „Termocom", trebuie să-şi găsească soluţionare, însă nicidecum pe seama consumatorilor.

Fac apel către toţi factorii de decizie, persoane cu funcţii de răspundere, politicieni, alte categorii vizate de această problemă, să se abţină de la acţiuni şi declaraţii care ar putea afecta interesele consumatorilor. Drepturile consumatorilor sînt consfinţite prin lege şi ele trebuiesc respectate", informează un comunicat al Executivului.

Amintim, că recent Ministerul Economiei a înaintat guvernului un proiect de modificări la legislaţia în vigoare, în care este prevăzut că ponderea plăţilor pentru energia termică pentru încăperile debranşate de la sistemul centralizat de alimentare cu căldură va fi majorată de la 5% la 20%.

Documentul de asemenea stipulează că pentru locatarii care intenţionează să se debranşeze de la sistemul centralizat de încălzire, se va necesita permisiunea tuturor locatarilor blocului respectiv şi a gestionarului fondului locativ. Modificarea cotei plăţilor pentru energia termică s-a efectuat în scopul depăşirii situaţiei create în legătură cu debranşările în masă a consumatorilor de la sistemul centralizat de încălzire. Argumentarea plăţii de 20% din costul energiei termice pentru încăperile deconectate a fost efectuat în baza studiului elaborat de către specialiştii în domeniu, care demonstrează că, ponderea locurilor de uz comun în casele de serie constituie circa 22,6%, iar întreţinerea acestora trebuie să fie suportată de către toţi locatarii.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus