Trimite e-mail | Printeaza
Politic
01.10.2010

Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu conducătorii serviciilor de informaţii externe ale Azerbaidjanului, Bulgariei, Georgiei, R.Moldova, României şi Ucrainei

Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu conducătorii serviciilor de informaţii externe ale Azerbaidjanului, Bulgariei, Georgiei, R.Moldova, României şi Ucrainei

„Necesitatea conjugării eforturilor naţionale şi internaţionale în soluţionarea conflictelor îngheţate reprezintă un imperativ al timpului. În acest sens, un rol important le revine serviciilor de informaţii externe, care, prin colaborare eficientă, pot să-şi aducă aportul la prezentarea situaţiei în problema conflictelor îngheţate şi să contribuie la elaborarea unor mecanisme viabile pentru soluţionarea lor".

Declaraţiile au fost făcute de Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, în cadrul întrevederii de astăzi cu conducătorii serviciilor de informaţii externe ale Azerbaidjanului, Bulgariei, Georgiei, României şi Ucrainei, sosiţi la Chişinău pentru a participa la Reuniunea anuală a conducătorilor serviciilor de informaţii externe ale statelor din Bazinul Mării Negre. La întrevedere a participat şi Gheorghe Mihai, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate a Republicii Moldova.

Preşedintele Mihai Ghimpu a subliniat importanţa cooperării internaţionale la nivelul serviciilor de informaţii, menţionând faptul că locuim într-o regiune afectată de conflicte îngheţate, fapt ce influenţează calitatea vieţii cetăţenilor. „Nu există nimic mai important decât pacea şi liniştea oamenilor, precum şi respectarea drepturilor cetăţenilor. De aceea este foarte importantă munca serviciilor de informaţii externe şi colaborarea internaţională eficientă în asigurarea unui trai liniştit pentru cetăţeni", a menţionat Preşedintele. Potrivit lui Mihai Ghimpu, găsirea unor soluţii pentru reglementarea conflictelor îngheţate se poate produce doar prin eforturi comune, amintind despre negocierile cu participare internaţională în găsirea unei soluţii pentru reglementarea conflictului transnistrean.

„Necesitatea reformării serviciilor de informaţii externe este un imperativ al timpului. Şi Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova urmează a fi ajustat la standardele europene", a spus preşedintele. Potrivit lui Mihai Ghimpu, acest proces este impus de evoluţia situaţiei politice interne, caracterul relaţiilor dintre state şi imperativul integrării în comunitatea europeană prin reformarea tuturor instituţiilor de stat.

În altă ordine de idei, Mihai Ghimpu a mulţumit conducătorului Serviciului Naţional de Informaţii al Bulgariei pentru că în 2009 Bulgaria a găzduit Reuniunea anuală a conducătorilor serviciilor de informaţii externe ale statelor din Bazinul Mării Negre, după ce fosta conducere a SIS din Republica Moldova a refuzat organizarea acesteia la Chişinău, informează un comunicat al Legislativului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus