Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.09.2010

Vlad Filat şi Comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate au semnat astăzi Protocolul adiţional la Acordul de Parteneriat şi Cooperare pentru participarea la programele comunitare

Vlad Filat şi Comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate au semnat astăzi Protocolul adiţional la Acordul de Parteneriat şi Cooperare pentru participarea la programele comunitare

Comisarul European Štefan Füle, responsabil pentru Politica de Vecinătate Europeană şi Extindere, se află într-o vizită la Chişinău pentru a participa în cadrul celei de-a 3-a şedinţe neformale a Grupului pentru Acţiunea Europeană al Republicii Moldova.

Comisarul Štefan Füle şi Vlad Filat, Prim-Ministrul Republicii Moldova, au semnat astăzi un Protocol cu privire la Acordul de Cooperare şi Parteneriat dintre Comunităţile Europene, Statele Membre şi Republica Moldova. Protocolul se referă la un acord de cadru dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova cu privire la principiile generale de participare a Moldovei în Programele Uniunii Europene.

Protocolul va da posibilitate Republicii Moldova să participe în şapte programe ale Uniunii Europene. Aceste programe sunt: Serviciul Vamal 2013; Cadrul Programului de Inovaţie şi Competitivitate (PIC) - Europa Energiei Inteligente; PIC - Antreprenoriatul şi Inovaţia; PIC - ICT Suport pentru Politici; Politica Consumatorului; SESAR şi domeniul Sănătăţii. Un Memorandum de Înţelegere va fi semnat referitor la termenii şi condiţiile specifice de participare, înainte de a purcede la fiecare program in parte.

Stefan Fule a spus că semnarea acestui Protocol oferă Republicii Moldova noi oportunităţi de a se alătura unor programe ale Uniunii Europeane destinate ţărilor candida la aderare sau potenţial candidate.
„Republica Moldova va putea să aplice la programele destinate unor domenii importante cum sînt cel vamal, al sănătăţii, competitivităţii, transporturilor, inovaţiilor, comunicării. Aceste programe sînt foarte importante pentru cooperarea noastră şi vor fortifica şi mai mult relaţia dintre Moldova şi statele comunitare", a spus Stefan Fule.
Comisarul a menţionat că anul care a trecut a fost unul bun, un an în care cetăţenii Republicii Moldova au primit o perspectivă clară privind apropierea de Uniunea Europeană.
Stefan Fule a spus că această vizită la Chişinău nu este prima pentru el, dar că de fiecare dată este stabilit un nou capitol, care duce la noi paşi în relaţia dintre Moldova şi cetăţenii ei cu statele membre ale Uniunii Europene.

Parlamentului European (PE) i se va cere să-şi dea acordul referitor la concluziile acestui Protocol. Comisia de specialitate a PE a recomandat ieri prin vot unanim concluziile Protocolului.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus