Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.09.2010

R.Moldova va prelua în anul 2011 preşedinţia în cadrul Comunităţii Energetice

R.Moldova va prelua în anul 2011 preşedinţia în cadrul Comunităţii Energetice

Potrivit ME, o decizie oficială în acest sens va fi luată în cadrul celei de-a 8-a şedinţe a Consiliului Ministerial al Comunităţii Energetice (CE) pentru Europa de Sud-Est, care se va desfăşura la 24 septembrie curent la Skopje (Macedonia). R.Moldova va fi reprezentată de către viceprim-ministrul ministrul Economiei Valeriu Lazăr, la eveniment participînd oficiali din partea tuturor ţărilor membre din regiunea Europei de Sud-Est.

Desfăşurarea şedinţei date deţine o importanţă deosebită pentru Republica Moldova, recent integrată cu drepturi depline în cadrul CE, în urma căreia i se va recunoaşte oficial dreptul de preluare începînd cu 1 ianuarie 2011 a preşedinţiei în cadrul organizaţiei date. Astfel, Moldova îşi va asuma responsabilitatea de a continua trendul dezvoltării pozitive a procesului de activitate al CE pe parcursul exercitării preşedinţiei.

În cadrul evenimentului, Viceprim-ministrul, ministrul Economiei Valeriu Lazăr va prezenta un raport al RM prin care va reflecta priorităţile naţionale în contextul preluării preşedinţiei, precum: dezvoltarea cadrului comun pentru promovarea investiţiilor în modernizarea infrastructurii energetice şi dezvoltarea mixului energetic; asigurarea eficienţei energetice; dezvoltarea studiului privind dimensiunea petrolieră a CE; îmbunătăţirea dialogului social în contextul dimensiunii sociale a CE.

În acelaşi context, Vicepremierul Valeriu Lazăr va participa la rundele de discuţii prevăzute în agenda evenimentului, la subiecte precum: sursele de energie regenerabile, eficienţa energetică, stimulente investiţionale pentru infrastructura energetică; dimensiunea socială în cadrul CE; aspecte organizatorice şi tehnice din cadrul CE etc.

Republica Moldova a devenit membru cu drepturi depline în cadrul Comunităţii Energetice începînd cu luna mai a anului 2010, protocolul de aderare fiind semnat la 17 martie curent, la Viena (Austria). Tratatul contribuie la stabilitatea financiară pe termen lung a sectorului energetic şi ameliorarea climatului investiţional. Totodată, acesta duce la intensificarea comerţului şi integrării regionale, precum şi contribuie la diminuarea impactului negativ al schimbărilor climaterice, prin promovarea surselor regenerabile de energie şi a eficienţei energetice.

Consiliul Ministerial al Comunităţii Energetice a acceptat participarea Republicii Moldova în calitate de Observator la Tratat în noiembrie 2006. În iunie 2008, Consiliul Ministerial al Comunităţii Energetice a delegat Comisiei Europene sarcina de a conduce procesul de aderare. Din septembrie 2008 şi pînă la semnarea Memorandumului de finalizare a negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Comunitatea Energetică au avut loc trei runde de negocieri. Memorandumul a fost semnat la Chişinău pe data de 29 aprilie 2009. În decembrie 2009, la Zagreb (Croaţia), Consiliul Ministerial a acceptat aderarea Republicii Moldova la Comunitatea Energetică.

cuvinte-cheie: Comunităţii | Energetice

Comentarii (0)

 

Sus