Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
22.09.2010

Angajat al ÎS „Gările şi Staţiile auto” riscă o amendă de pînă la 10 000 lei pentru perceperea recompenselor ilicite

Un inspector al Secţiei control şi combatere a transportului ilicit a ÎS „Gările şi Staţiile auto" a fost surprins de ofiţerii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei în momentul în care percepea taxe ilegale de la şoferii de autobuze din Orhei.

Şoferii erau obligaţi să achite funcţionarului zilnic sume cuprinse între 20 şi 100 lei pentru a nu le fi verificate condiţiile de transportare a pasagerilor, biletele, dar şi alte acte. În scopul documentării acestui caz, CCCEC a folosit mijloace speciale de documentare cum ar fi înregistrarea video a faptului primirii banilor, dar şi marcarea bancnotelor care ajungeau de la şoferi în buzunarul controlorului.

Potrivit  CCCEC, această operaţiune a fost posibilă după ce Centrul a instituit echipaje mobile pe traseul Orhei-Chişinău şi Orhei-Bălţi, care verificau pachetele de documente ale şoferilor de autobuze, precum şi banii încasaţi de la pasageri. În timpul controlului, banii erau marcaţi cu substanţă fluorescentă, pentru a fi urmărită mişcarea lor ulterioară. Ajunşi pe peronul gării Orhei, şoferii se salutau cu inspectorul, iar cînd îi strîngeau mîna îi transmiteau o anumită sumă pentru a nu mai fi verificaţi. Acestea variau între 20 şi 100 de lei. În urma percheziţiei corporale, asupra funcţionarului au fost depistate mai multe bancnote, în valută diferită (lei, hrivne, dolari), în sumă de 4778 lei. Banii erau ţinuţi în trei buzunare, în toate fiind găsite bancnote marcate. Totuşi, din suma totală, drept corpuri delicte au fost recunoscuţi 248 lei - bani marcaţi de CCCEC.

În privinţa funcţionarului a fost întocmit un proces-verbal cu privire la contravenţie administrativă - „...primirea în exerciţiul funcţiunii de recompensă nelegitimă sau de folos material...". Toate materialele au fost remise deja instanţei de judecată, iar dacă va fi găsit vinovat, inspectorul riscă o amendă în mărime de pînă la 10 000 lei cu destituirea din funcţie.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus