Trimite e-mail | Printeaza
Economie
13.09.2010

Scumpirile la produsele social-importante monitorizate de CCCEC

Scumpirile la produsele social-importante monitorizate de CCCEC

Potrivit serviciului de presă al CCCEC, 46 de încălcări ce ţin de respectarea disciplinei de stat a preţurilor la produsele social-importante au fost depistate în zilele de week-end de Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei în urma unor controale inopinate la 242 de unităţi comerciale amplasate pe teritoriul Republicii Moldova.

Angajaţii CCCEC au stabilit în mai multe localităţi ale ţării, în special în zonele rurale, depăşirea adaosului comercial la ulei, pâine, zahar, carne şi hrişcă de la 10 bani până la 3.50 lei. În privinţa agenţilor economici care au admis majorări nejustificate au fost întocmite procese-verbale, aceştia urmând să fie sancţionaţi conform art. 273 al.5 Cod contravenţional - „încălcarea regulilor de comerţ" - care prevede aplicarea unei amenzi în mărime de la 600 la 1000 lei. Totodată, în scop de profilaxie, Centrul a preîntâmpinat în scris agenţii economici despre răspunderea contravenţională şi fiscală în cazul nerespectării legislaţiei în domeniu.

Cu referire la majorarea preţurilor la hrişcă, Centrul a constatat că aceasta este condiţionată de creşterea preţului în Ucraina, unde o tonă constituia anterior 650 dolari SUA, iar începând cu 15.08.2010 preţul unei tone a ajuns la 1300 dolari SUA, fapt ce s-a reflectat asupra preţului din ţară. La CCCEC funcţionează şi linia fierbinte 257-257 prin intermediul căreia cetăţenii pot comunica despre comercializarea mărfurilor social-importante la preţuri majorate neîntemeiat.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus