Trimite e-mail | Printeaza
Economie
08.09.2010

O parte din banii pe care Elveţia îi acordă României vor fi folosiţi pentru proiecte în R. Moldova

O parte din banii pe care Elveţia îi acordă României vor fi folosiţi pentru proiecte în R. Moldova

Anumite proiecte din Acordul-Cadru între Consiliul Federal Elveţian şi Guvernul României vor fi destinate şi Republicii Moldova, a declarat marţi pentru NewsIn ministrul de externe, Teodor Baconschi, precizând că acestea vor fi realizate cu know-how elveţian şi cu participare românească.

Ministrul de externe Teodor Baconschi a semnat marţi Acordul-Cadru între Consiliul Federal Elveţian şi Guvernul României prin care, potrivit angajamentelor asumate de Berna în faţa  UE, România primeşte o asistenţă de 181 de milioane de franci elveţieni (circa 140 de milioane de euro).

Este vorba de Acordul-Cadru pentru implementarea Programului de cooperare elveţiano-român pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene.

Sunt vizate domenii precum dezvoltarea mediului de afaceri, reforma sistemului judiciar, securizarea frontierei de est, educaţie şi incluziune socială, precum şi dezvoltarea de parteneriate între autorităţile locale din cele două ţări.

Ministrul de externe, Teodor Baconschi, a precizat, într-un interviu telefonic pentru NewsIn, că acordul de asistenţă în valoare de 181 de milioane de franci elveţieni, pentru cinci ani, are la bază proiecte eligibile care vor fi prezentate de către partea română la Ministerul de Externe al Confederaţiei Elveţiene şi apoi, după validare, vor fi deschise liniile de finanţare.

"Am convenit, totodată, să deschidem o portiţă şi către Republica Moldova şi anume să facem cu know-how elveţian şi cu participare românească anumite proiecte care să fie destinate şi R. Moldova", a adăugat ministrul Baconschi.

Elveţia - care nu este membră UE, dar face parte din spaţiul Schengen - are o relaţie specială cu blocul comunitar, principalul său partener economic. Berna are încheiate cu Uniunea Europeană o serie de acorduri bilaterale ce reglementează cu precădere relaţiile lor comerciale. În aceste condiţii, Elveţia s-a angajat să contribuie financiar la efortul UE de asistare a noilor membri estici, astfel încât aceştia să poată ajunge la nivelul vechilor membri.

Prin referendumul popular din 26 noiembrie 2006, populaţia Confederaţiei Elveţiene a aprobat noua lege federală privind cooperarea cu ţările Europei de Est, care, printre altele, prevedea o nouă contribuţie de 1 miliard de franci elveţieni pentru cele zece state care au aderat la UE la 1 mai 2004 (aşa-numitul "fond de coeziune"). Suma este destinată realizării de proiecte în vederea reducerii disparităţilor economice şi sociale în cadrul UE extinse.

Consiliul Federal a decis apoi să extindă, pentru România şi Bulgaria, prevederile Legii privind contribuţia financiară elveţiană destinată noilor membri ai UE. Suma alocată celor două ţări este de 257 milioane de franci elveţieni, din care României îi revin 181 milioane de franci elveţieni (aproape 140 de milioane de euro), sub forma creditului-cadru aprobat de către Parlamentul elveţian la sfârşitul anului trecut.

Întrebat dacă există anumite garanţii pe care le doresc elveţienii de la partea română în schimbul acestor fonduri şi dacă s-a pus problema monitorizării, ministrul Baconschi a explicat că procedurilor de accesare a acestor fonduri sunt cuprinse într-un acord separat de asistenţă tehnică. El a dat asigurări că acestea vor fi pe deplin transparente.

"Elveţienii ne-au spus că se aşteaptă ca la licitaţiile pe diferite proiecte să participe, evident, şi companii elveţiene, dar în toate cele patru domenii alese vor exista licitaţii publice. Am de gând (...) să difuzăm către opinia publică din ţară, mediile de afaceri, toată informaţia relevantă, pentru a facilita accesul celor eligibili la aceste fonduri", a declarat ministrul Teodor Baconschi.

Şeful diplomaţiei române a mai afirmat că discuţiile pe teme bilaterale cu omologul său elveţian, Micheline Calmy-Rey, au vizat inclusiv investiţiile Elveţiei în România. "Elveţia este al şaselea investitor străin în România, aşteptăm şi alte investiţii şi, întrucât anul viitor aniversăm un secol de relaţii diplomatice, am propus o serie de acţiuni menite să accelereze mobilitatea academică dintre cele două ţări", a menţionat ministrul de externe.

El a adăugat că a propus, de asemenea, pentru că există fonduri în acest scop la Ministerul elveţian de Externe, ca "o misiune sau două de jurnalişti elveţieni să vină în România să vadă şi câte lucruri bune s-au întâmplat în ultimii zece ani, cât s-a dezvoltat societatea şi economia noastră". (MONEY.ro)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus