Trimite e-mail | Printeaza
IT
03.08.2010

Alexandru Oleinic: Rîndurile în „Registru” vor dispărea, plăcuţele de înmatriculare se vor ieftini

Alexandru Oleinic: Rîndurile în „Registru” vor dispărea, plăcuţele de înmatriculare se vor ieftini

Astăzi, Centrul Resurselor Infromaţionale de Stat "Registru" a prezentat un raport privind evoluţia procesului de documentare a populaţiei în prima jumătate a anului 2010.

Alexandru Oleinic a menţionat în cadrul conferinţei de presă, că MTIC a întreprins doar în ultimele două luni o serie de acţiuni care au simplificat esenţial procesul de documentare a populaţiei. În primul rând, fiecare persoană poate depune cererea de schimbare sau obţinere a unui paşaport suplimentar în cadrul reţelei Poşta Moldovei; a fost introdusă posibilitatea obţinerii paşaportului în 24 de ore la Făleşti, Glodeni, Nisporeni, Călăraşi, Străşeni, şi SEDP Ungheni; a început eliberarea paşaportului cu date biometrice la Edineţ, Briceni, Cahul (termen o lună, 15,10,5 zile); în curând paşapoarte biometrice vor fi eliberate şi la Hînceşti, Criuleni, Floreşti, Străşeni, Leova şi Drochia. În plus regimul de lucru al oficiilor de documentare ale populaţiei s-a modificat, începînd cu 22 iunie şi pînă la unu septembrie, de la ora 7.00-21.00, iar din 8 iunie curent, funcţionează un proiect pilot în domeniul aplicării „Rîndului electronic" la SEDP Botanica şi SEDP Bălţi (de la 08 iunie 2010).

Oleinic este de părerea că unul dintre cele mai importante succese ale MTIC poate fi considerată lansarea, în colaborare cu MAEIE, a posibilităţii de depunere a cererii de perfectare a paşaportului în toate misiunile diplomatice moldoveneşti de peste hotare. „În perioada 2 iunie - 30 iulie curent Î.S.„Registru" a primit de la misiunile diplomatice ale Moldovei, circa 60 de cereri de perfectare a paşapoartelor din Italia, Grecia, Federaţia Rusă, Republica Belarus, Belgia, Polonia, Marea Britanie şi Turcia", a concluzionat ministrul.

Referindu-se la o serie de speculaţii în presa de la Chişinău privind acordarea unui acces nelimitat pentru misiunile diplomatice străine la datele CRIS Registru, ministrul a specificat că "acestea solicită să confirmăm printr-un simplu "da" sau "nu" veridicitatea datelor declarate de persoana care solicită permisul de mic traffic la frontieră. Mai mult decât atât, solicitantul care depune actele declară binevol aceste date personale şi permite consulatelor să le folosească în activitatea ce ţine de evidenţa circulaţiei cetăţenilor Republicii Moldova".

Ministrul a menţionat că Centrul Resurselor Informaţionale de Stat „REGISTRU" nu acordă acces consulatelor României în Republica Moldova la datele cu caracter personal ale cetăţenilor Republicii Moldova, stocate în această resursă informaţională de stat, ci verificând datele cu caracter personal primite de la partea română, prezintă informaţie codificată, care doar confirmă sau infirmă caracterul exact al acestora. „REGISTRU" asigură un regim adecvat de securitate şi confidenţialitate a datelor cu caracter personal prelucrate, fiind exclusă posibilitatea accesării arbitrare, de către reprezentanţii consulatelor României în Republica Moldova, a datelor cu caracter personal stocate în Registrul de Stat al Populaţiei".

Conform datelor statistice, de la începutul activităţii sale, de către ÎS „CRIS „ Registru" au fost eliberate 4 231 695 buletine de identitate. În perioada primului semestru al anului 2010 numărul buletinelor de identitate eliberate a constituit - 136 150 documente, depăşind cu 11,72% indicele atinse în perioada respectivă al anului 2009. În I semestru 2010 al anului 2010 au fost perfectate 271506 de paşapoarte de călătorie în exterior, inclusiv 634 paşapoarte biometrice. În aceeaşi perioadă au fost eliberate 26887 de premise de conducere de modelul anului 2008 şi 13339 de modelul anului 1995. În ianuarie-iunie 2010 au fost eliberate 24935 de plăcuţe de înmatriculare.

Î.S. "CRIS "Registru" a lansat iniţiativa de a trece în subordinea sa producerea placuţelor de înmatriculare a automobilelor. Ministrul TIC a menţionat, că există o serie de posibilităţi de a optimiza costurile, care la moment sunt de 360 de lei per unitate şi a oferi populaţiei un preţ mai mic. În urma trecerii în subordinea întreprinderii de stat „Registru" a procesului de producere, preţul va fi redus de aproape doua ori.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus